Сб, 20.04.2024, 13:03
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту

Каталог статей

Головна » Статті » Політика » Аналітика

Шпига П.С. Інформаційно-аналітичне забезпечення зовнішньої політики.
Анотація
Згідно з сучасними поглядами висвітлюється сутність інформаційно-аналітичного забезпечення зовнішньої політики, визначаються його функції та місце в механізмі міжнародних відносин. Розглядаються методичні основи використання інформаційних систем і технологій для прогнозування розвитку зовнішньої політики, а також програмно-технічні аспекти таких систем. Висвітлюється та аналізується вітчизняний і зарубіжний досвід створення й використання інформаційно-аналітичних систем політичного спрямування. Для студентів, аспірантів, викладачів гуманітарних вузів і факультетів.

Зміст
ВСТУП
ТЕМА 1. ІСТОРІЯ ФОРМУВАННЯ ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ
ТЕМА 2. МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
ТЕМА 3. ПОШУК, ОТРИМАННЯ ТА АНАЛІЗ ІНФОРМАЦІЇ
ТЕМА 4. СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ РОБОТИ
ТЕМА 5. СТРУКТУРА ТА ФУНКЦІЇ  АВТОМАТИЗОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ
ТЕМА 6. НОВІТНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ
ТЕМА 7. МОДЕЛЮВАННЯ В ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ
ТЕМА 8. ПОЛІТИЧНИЙ АНАЛІЗ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ
ТЕМА 9. ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА
ТЕМА 10. ПРОГРАМНО-ТЕХНІЧНІ АСПЕКТИ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
ЛІТЕРАТУРА
ДОДАТКИ


Вступ

Розпад СРСР та виникнення на пострадянському просторі низки незалежних держав створили об’єктивну потребу в забезпеченні державних органів нових держав повноцінною аналітичною інформацією з проблем міжнародної політики. Останні десятиріччя характеризуються не тільки радикальною зміною соціально-економічного середовища, в якому функціонують органи міждержавних зносин, але й бурхливим розвитком процесів інформатизації управління. Необхідність діяти в умовах ринкової економіки, зростання політичної конкуренції держав зумовлює підвищення вимог до якості політичних рішень. Надзвичайно актуальними є питання всебічного обліку та аналізу інформаційних, фінансових й матеріальних потоків, своєчасного врегулювання політичних конфліктів. Наявність оперативної і достовірної інформації дає змогу органам державної влади приймати виважені та ефективні рішення, а належне інформаційне забезпечення внутрішньої і зовнішньої політики держави створює передумови для її підтримки громадянами, сприяє формуванню позитивного іміджу України у світі.
Аналіз тенденцій інформаційних процесів у суспільстві свідчить про суттєве підвищення ролі інформації в усіх галузях діяльності. Бурхливий розвиток інформаційної сфери суспільного виробництва став можливим завдяки збільшенню потужності та різноманіття комп’ютерної техніки, доступності ресурсів локальних й глобальних комп’ютерних мереж. Проте в інформаційно-технологічній сфері паралельно з об’єктивними благами, які вона дає людству, виникли принципово нові загрози для держав, організацій та окремих громадян. Порушено баланс сил у міжнародному просторі, обговорюються питання заборони інформаційних війн, зростає загроза деформації національних культур. Як ніколи актуальною стала проблема інформаційної безпеки, що ґрунтується на фактичній залежності всіх сфер життєдіяльності нинішнього суспільства й держави від надійного функціонування інформаційних і телекомунікаційних систем.
Одним з можливих напрямків вирішення цих проблем є впровадження в зовнішньополітичну діяльність інформаційно-аналітичних систем, які базуються на застосуванні сучасних досягнень в галузі політичної аналітики та інформаційних технологій. Активно працюють у цьому напрямку академічні установи, незалежні центри, навчальні заклади з підготовки відповідних спеціалістів. Вийшли друком фундаментальні наукові розробки з політичного аналізу та прогнозування відомих вітчизняних учених О.В. Зернецької, Є.А. Макаренко, В.Я. Матвієнко, Г.Г. Почепцова. З’явилися переклади праць західних фахівців Д. Л. Веймера, Е. Р. Вайнінга, П. М.Брауна, Л. А. Пала, почав виходити реферативний журнал „Політика. Політичні науки”. Проте окремі питання інформаційно-аналітичної діяльності все ще залишаються відносно новими й недостатньо розробленими.
Бурхливий розвиток інформаційно-аналітичної діяльності та багатоманітність її зв’язків з міжнародними відносинами призвели до виникнення нової навчальної дисципліни „Інформаційно-аналітичне забезпечення зовнішньої політики” (ІАЗЗП). Вона вивчає історію виникнення окремих видів інформаційного обслуговування зовнішньої політики, методологію інформаційно-аналітичної діяльності, принципи отримання інформації, структуру й функцій інформаційних систем, проблеми інформаційної безпеки держави тощо. Виходячи з основних положень системного підходу, нформаційно-аналітична діяльність в конспекті лекцій розглядається як складова інформаційної інфраструктури сфери держави, що забезпечує єдність і взаємозв’язок процесів виробництва, пошуку, збереження, обміну, поширення і споживання зовнішньополітичної інформації.
Про значимість та важливість інформаційно-аналітичного забезпечення органів державної влади свідчать Указ Президента України від 14 липня 2000 року „Про вдосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення Президента України та органів державної влади”, рішення Ради національної безпеки і оборони України від 31 жовтня 2001 року „Про заходи щодо вдосконалення державної інформаційної політики та забезпечення інформаційної безпеки України”, Указ Президента України від 29 листопада 2003 року „Про заходи щодо підвищення ефективності зовнішньополітичної діяльності держави”. В цих документах визначаються основні напрямки вдосконалення цієї діяльності, підкреслюється важливість та актуальність оперативного інформування засобів масової інформації та громадськості про актуальні соціально-економічні та інші проблеми в державі, а також про заходи, що вживаються для іх вирішення.
Підготовка спеціалістів з ІАЗЗП у вищій школі повинна надати майбутнім фахівцям-міжнародникам глибокі теоретичні знання, розуміння сутності інформаційно-аналітичного забезпечення зовнішньої політики, пояснити його функції та місце в механізмі міжнародних відносин, сформувати практичні навички й уміння активного використання інформаційних технологій для вирішення задач розробки, ухвалення й аналізу зовнішньої політики.
При написанні конспекту лекцій використані напрацювання вітчизняних і зарубіжних учених, матеріали ЗМІ та Інтернет, історичні джерела. Безумовно, не всі теми посібника розкриті однаково глибоко. Це зумовлено тим, що він є першим із цього напрямку і має винятково конспективний характер.
Автор буде вдячний за зауваження та пропозиції щодо посібника.




Категорія: Аналітика | Додав: Piters (19.09.2009) W
Переглядів: 3289 | Коментарі: 5 | Теги: аналітична діяльність, Шпига | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 5
5 Piters  
Є сама книга друкована. Пишіть адміну через Зворотній зв'язок.

4 Задорожній  
Камераден, агов! Хто-небудь, відгукніться, хто має електронний екземпляр цієї книги!!!

3 Задорожній  
Друзі!!! Підкажіть, будь ласка, де можна завантажити цю книгу!!! Дуже потрібна! Сесія під загрозою, а інформації взагалі ніде нема!

1 Nadiia  
Добрый день. Похоже что данная ссылка битая. Зайти и соответственно скачать материал не удаёться!!!
Возможно есть альтернативные варианты выкладки материала - прямо на сайте http://zerna.at.ua/?

2 Piters  
На цьому тижні матеріали з"являться на сайті

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz