Пт, 19.04.2024, 16:36
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2014 » Вересень » 11 » Про якість освіти та закордонні практики
19:06
Про якість освіти та закордонні практики

Роботодавці нарікають на те, що випускники вишів цілковито відірвані від реалій.

Якість підготовки фахівця залежить від багатьох чинників – мотивації студента під час навчання, відповідальної позиції викладачів, узгодженості навчальної програми з реальними поточними та майбутніми потребами ринку праці. Відсутність навіть одного з цих чинників може призвести, і на практиці часто призводить, до проблем у випускників із подальшим працевлаштуванням. Нерідкою є ситуація, коли молоді люди одразу після університету поповнюють армію безробітних, або розпочинають професійну кар'єру з позицій, де не застосовують отримані за спеціальністю знання.

 Роботодавці нарікають на те, що випускники вишів на тлі кадрового голоду компаній цілковито відірвані від реалій і нездатні виконувати професійні обов'язки одразу після працевлаштування. У приватних бесідах управлінці і власники компаній риторично запитують: «Чому я маю сплачувати податки, які ідуть на нібито безкоштовну освіту і при цьому організовувати для випускника кількарічні «курси післядипломної освіти» на базі власної компанії, відволікаючи дорогоцінний ресурс і несучи збитки через некомпетентність молодого фахівця»?

Звісно, ця проблема комплексна і потребує широкого обговорення за участі усіх сторін процесу, з формуванням подальшої програми заходів з підвищення якості професійної освіти. І розпочнуть цей процес ті студенти і викладачі, які вже сьогодні усвідомлюють ризики збереження освітньої системи у незмінному вигляді як для країни в цілому, так і для їхнього професійного майбутнього зокрема. Такі люди вже шукають шляхи подолання кричущих протиріч. Нехай поки що ці зусилля розрізнені, але реформи, як правило, починають ініціативні люди або високомотивовані невеликі колективи, і лише потім їхні ідеї і зусилля захоплюють загал, об'єднуються в систему і втілюються масово.

Розуміючи ці закономірності, колектив фундації CEASC протягом багатьох років організує навчання для ініціативних студентів та викладачів за кордоном, створюючи можливості для всебічного обміну досвідом з зарубіжними колегами. Оскільки іноді не варто «винаходити велосипед», особливо у випадку, коли частина проблем – типові і рішення для їх подолання знайдені іншими професійними спільнотами.
Цієї осені фундацією заплановані кілька проектів зі стажування учасників українського освітнього процесу за кордоном. Перший з них - студентська навчально-виробнича практика «Трансфер інновацій або Вихід на сучасний ринок праці ЄС».
Протягом тижневого стажування студенти відвідають провідні університети Польщі, підприємства та інституції, які успішно працюють в європейському економічному просторі та отримають Сертифікат – свідоцтво про проходження зарубіжної навчально-ознайомчої практики. Результатом стане раціональна оцінка рівня власної професійної підготовки та знання мов з огляду на можливість працевлаштування в компанії, яка діє згідно з європейськими нормами.
Це важливо для тих майбутніх випускників, котрі розуміють, що економічна інтеграція України з ЄС потребуватиме фахівців відповідного рівня підготовки. Як показує практика, внаслідок подібних стажувань студенти або складають ґрунтовну програму з самоосвіти, або приймають рішення про навчання на магістратурі в одному з європейських університетів. Для викладачів в рамках цього проекту передбачена програма «10+» - формат, у якому викладач українського вишу може зібрати групу з десятьох та більше студентів і отримати право взяти участь у поїздці безкоштовно.

За матеріалами osvita.ua

Категорія: Освіта | Переглядів: 646 | Додав: Piters | Теги: Європа, Освіта, закордонна практика, студент, стажування за кордоном, якість | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz