Вт, 16.04.2024, 20:09
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2011 » Вересень » 15 » Про інформаційну війна, до якої Україна не готова
16:56
Про інформаційну війна, до якої Україна не готова

Про інформаційну війна, до якої Україна не готова

Непомітно за внутрішніми скандалами, але цілком очікувано відповідно до логіки історії Україна вступила у чергову війну з Росією. Війну інформаційну. На поверхні - газові угоди, підписані Юлією Тимошенко та Володимиром Путіним, які хоче розірвати Віктор Янукович. Знизу цього айсберга - все незадоволення, яке викликає у Кремля не надто поступлива влада в Києві. Українській владі сьогодні нічого протиставити добре вишколеній російській пропагандистській машині.
Охолодження відносин Києва з Москвою помітно останні півроку, коли Україна чітко сказала "ні" головній зовнішньополітичній ініціативі Путіна - Митному союзу. А це не просто економічне об'єднання в усвідомленні російського лідера. Ця ідея для Путіна - повернення праобразу союзної держави, яка перестала існувати 20 років тому. Для росіян, які втратили тоді статус імперії, реальним правителем буде той, хто цей статус спроможний повернути.
Друга причина - звісно, газ. Росія не просто хоче продавати газ, щоб наповнювати бюджет країни та рахунки окремих компаній та осіб. Російська влада хоче контролювати весь процес - від видобутку до поставки останньому покупцеві. Адже лише такий повний контроль дає можливість диктувати цьому покупцеві умови.
Поки що зацікавлені телеспостерігачі бачать лише підготовчий етап: офіційні заяви, які дуже чітко лунають з Москви, іронічний тон російських телеканалів про те, як "Україна хоче з сала мати газ", та коментарі для західних ЗМІ, чому наміри України розірвати угоди протизаконні.
Однак інтернет-користувачі спостерігають за більш активними діями. Наприклад, історія з плагіатом у книзі під авторством Януковича дуже активно розійшлася на російських інтернет-сайтах із відповідними коментарями. Раніше ці ресурси не приділяли багато уваги "ляпам" президентів. Прецедент критики перших осіб держави не є типовим в російських ЗМІ, якщо, звісно, не йдеться про Михайла Саакашвілі чи Віктора Ющенка. Тепер Віктор Янукович упритул наблизився до того, щоб опинитися в цьому списку і відчути на собі "всі принади" інформаційного протистояння з північно-східною сусідкою.
Адже його виборці бачитимуть ситуацію очима добре контрольованих Кремлем телеканалів, рівень підготовки яких "із обробки мізків" не можна й близько порівняти з тим, як працюють канали українські.
Українська влада нині не має інформаційної машини, здатної протистояти інформаційному наступові з Москви. Коли експерти аналізували ситуацію в 2008 році, то зауважували, що в країні має бути:
- стратегічний центр, у якому формулювалися б меседжі, зрозумілі українцям і Європі, яка буде активним спостерігачем за конфліктом. В інформаційному протистоянні необхідно мати жорсткі тези і докази власної позиції, які були б зрозумілими, логічними і доведеними;
- єдиний інформаційний центр, щоб координувати подачу таких меседжів, забезпечувати їхній переклад кількома іноземними мовами та швидке донесення до зацікавленої аудиторії;
- інформаційний центр мав би швидко та адекватно реагувати на заяви та звинувачення, бути готовим до роботи в режимі нон-стоп у надзвичайно швидкому темпі. Для цього треба розуміти, як сьогодні поширюється інформація - вона розходиться за лічені хвилини, а на будь-які спростування потрібні дні.
За матеріалами "Обозреватель"

Категорія: Політика | Переглядів: 433 | Додав: Piters | Теги: інформаційна, війна, Росія, Україна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
1 Doktor  
Ця війна йде з часів Катерини і раніше. Принизити українців, придушити, знищити мову - про це "дружня" держава мріяла завжди і робить сьогодні.
Всі держави займаються інформаційними війнами.
Важливим є цинізм, з яким це робиться росіійським керівництвом!

2 Gordeev  
тому, для протидії цьому необхідно підвищувати економічне благополуччя населення та її свідомості

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz