Сб, 20.04.2024, 13:02
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2010 » Березень » 18 » Нові керівники енергоринку готові до масштабних змін в галузі
14:03
Нові керівники енергоринку готові до масштабних змін в галузі
Зображення: Нафтогаз Інжинірінг

Кабінет міністрів призначив глав ключових відомств і підприємств, які відповідають за роботу електроенергетичної галузі, повідомив після засідання уряду перший віце-прем'єр Андрій Клюєв. Главою Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) став колишній член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тітенко, президентом НАК "Енергетична компанія України" (ЕКУ) - голова правління "Західенерго" Петро Омельяновський, директором держпідприємства "Енергоринок" - заступник голови правління "Днепроенерго" Сергій Бедін.

Всі нові керівники - прибічники реформування галузі. "Моє завдання - створити два нові ринки: електроенергії і природного газу. Тому що та система, яка працює зараз, взагалі не є ринком", - заявив Сергій Тітенко. За його словами, стратегія реформування ринку, включаючи нову систему тарифоутворення, вже розроблена, залишилося лише "провести необхідні зміни через парламент".

Реформування ринку дозволить вирішити проблему з кредиторською заборгованістю генерацій, що накопичилася, змінити ситуацію, коли теплові генерації працюють з від’ємною рентабельністю, і почати реалізацію необхідних інвестиційних програм, упевнений Тітенко. Джерело Ъ в НАК ЕКУ повідомило, що Петро Омельяновський має намір підтримати ініціативи Тітенка.

"Його завданням стане підготовка генеруючих компаній до приватизації і входження в новий ринок. Для цього потрібно буде вирішити проблему збільшеної за минулий рік кредиторської заборгованості компаній і підвищити їх економічну незалежність від НАК ЕКУ", - уточнив співрозмовник. Отримати коментар Сергія Бедіна не вдалося. Проте голова правління компанії "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов раніше неодноразово підтримував ідею реформування ринку електроенергії і відмови від держрегулювання.

Нинішня система оптової торгівлі електроенергією діє з 1996 року за принципом "єдиного покупця" - вся електроенергія, вироблюється в країні, купується державним підприємством "Енергоринок", яке продає її обленерго. Інші поставляють продукцію кінцевому споживачеві. У 2007 році уряд Віктора Януковича затвердив план радикальної реформи українського оптового ринку електроенергії. Його реалізація дозволила б вже до 2014 року змінити нинішню модель "єдиного покупця" на ліберальну, при якій виробники електроенергії змогли б продавати свою продукцію як за прямими договорами, так і на біржі. Проте уряд Юлії Тимошенко загальмував прийняття цих змін.

Замість цього Кабмін неодноразово порушував навіть існуючі принципи функціонування енергоринку. Так, торік на прохання уряду ДП "Енергоринок" повернуло експортний ПДВ лише енергогенеруючим компаніям, що купують вугілля в держави. А пізніше Кабмін зобов'язав генеруючі компанії, які належать державі, купувати вугілля лише в держшахт.

На думку аналітика BG Capital Олександра Паращія, нова команда енергетичних менеджерів здатна змінити ситуацію на ринку електроенергії протягом року. "Сергій Тітенко відомий як один з авторів концепції реформування енергоринку, - говорить Паращій. - У нього напевно є чіткий план, як і що міняти. Що стосується двох інших менеджерів, то вони, я впевнений, підтримуватимуть реформу, оскільки представляють генеруючі компанії, що потребують інвестицій, залучити які без реформи ринку і приватизації неможливо".

Між тим аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква вважає, що основним завданням Сергія Тітенка на найближчий рік стане збільшення тарифів на електроенергію і газ для населення на 40-50%, що дозволить привести їх до економічно обґрунтованого рівня, а також "розшивка" боргів генерацій, які за минулий рік зросли в три рази, - лише після цього Тітенко займеться лібералізацією ринку.

"Петру Омельяновському в короткостроковій перспективі потрібно буде вирішити питання організації імпорту вугілля газової групи для електростанцій, а вже в більш довгостроковій перспективі - підготувати генеруючі компанії до приватизації", - вважає експерт.

Категорія: Економіка | Переглядів: 447 | Додав: Nikolay | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz