Китайські вчені успішно "вселили" гени людини в організм трьохсот молочних корів і отримали молоко з тими ж властивостями, що і грудне людське. В останньому, як відомо, багато поживних речовин, які можуть сприяти поліпшенню імунної системи дітей. Молоко генетично модифікованих корів могло б стати альтернативною молочних сумішей для немовлят, пояснюють вчені. Провідний автор дослідження Нін Лі, директор Головної державної агробіотехнологічної лабораторії Китайського аграрного університету, заявив, що його продукт, створений за участю пекінської біотехнологічної компанії GenProtein, абсолютно безпечний, до того ж смачніший. Гени людини вводилися в ДНК ембріонів голштинської молочної породи. Утворені тварини давали молоко, в якому, зокрема, містився людський білок під назвою лізоцим. Він має антимікробні властивості, що захищають дітей в перші дні життя. Крім того, вдалося отримати молоко з білком лактоферрином, який сприяє зростанню імунних клітин у немовлят. Нарешті, третім людським білком став альфа-лактальбумін. На спеціальній виставці вчені заявили, що при цьому жирність коров'ячого молока підвищилася приблизно на 20%, а ще змінилася концентрація твердих частинок; все це максимально наблизило продукт до людського молока. Дослідники відзначають, що вирощено вже три покоління модифікованих корів. З 42 народжених ГМ-телят десять померли відразу після появи на світ (більшість - від шлунково-кишкового недуги), ще шестеро померли протягом півроку. Вижили 26 особин. Вочевидь, настільки тривожний результат став наслідком застосування клонуючої технології, хоча механізми, які змушують клонів зазнавати труднощів зі здоров'ям, науці ще невідомі, пояснюють вчені. Слід зазначити, що Китай обігнав весь світ з досліджень генетично модифікованих продуктів, оскільки до цієї сфери там ставляться спокійніше, ніж, скажімо, в Європі. Там впроваджуються тільки ті ГМ-продукти, які пройшли виснажливі випробування, але навіть у цьому випадку європейці приймають їх вкрай негативно, тому багато продуктових магазинів відмовляються від подібних "подарунків". Недивлячись на деякі побоювання з боку екологів та звичайних мешканців планети, вчені закликають не боятися ГМ-продуктів і поглянути на США, де модифіковані продукти входять до раціону вже кілька десятків років.
|