Чт, 28.03.2024, 14:09
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2011 » Січень » 10 » Досягнення і невдачі в гуманітарній політиці України
22:22
Досягнення і невдачі в гуманітарній політиці України

Досягнення і невдачі в гуманітарній політиці України

Валентина Карлова роз’яснила поняття гуманітарної політики. За її словами, ця сфера являє собою «сукупність цілей і механізмів, спрямованих на забезпечення повноцінного розвитку гуманітарної сфери, інтелектуального потенціалу суспільства, духовно-творчої реалізації кожної особистості».
Відносним позитивом цих десяти років, на думку експерта, були два проекти Концепції гуманітарного розвитку – 2001 і 2008 року. Відносним – тому що обидва проекти так і не були реалізовані. Чому так сталося? Карлова пояснює це тим, що до сьогоднішнього дня Україна не має науково обґрунтованої стратегії розвитку. «Можливо, це має бути загальнонаціональна або інтегративна ідеологія, в основі якої лежала б система цінностей, яку б поділяла переважна більшість суспільства», - зазначила науковець.
На її думку, якби Україна мала визначену систему цінностей, то можна було б створювати концепції і державні програми. Натомість цінності не погоджені: одна частина суспільства підтримує одні ідеї, інша – інші. Тож маємо численні проблеми, і не тільки в гуманітарній сфері.
Крім того, Валентина Карлова наголосила, що в Україні до сьогодні не склалася консолідована еліта, перш за все – політико-управлінська. «Тому існують різні бачення питань гуманітарної сфери серед тих, хто перебуває при владі. В результаті одні політичні сили, що є при владі, вирішують одні проблеми, коли приходять інші – зосереджуються на інших», - додала експерт.
Карлова також вважає, що протягом десятиріччя, що минає, не було системного розв’язання проблем у гуманітарній сфері. До того ж ці питання через відсутність консолідації еліти часто є політизованими, що не сприяє діалогу між владою і суспільством, зазначила вона.
Найголовнішим досягненням у галузі освіти науковець вважає відхід від тоталітаризму та просування шляхом демократії.
«Зміни у світогляді людей відбуваються дуже повільно. Цьому має приділяти увагу держава, вона має формувати світоглядно-ціннісні орієнтації. Ми відмовилися від тоталітарного минулого, почали будувати демократичну державу, але ніхто не працює над зміною світогляду людей. А це – питання не одного дня. Має пройти декілька поколінь», - зазначила Валентина Карлова.

Історик Станіслав Кульчицький докладно проаналізував теперішній стан більшості напрямків гуманітарної політики.
За ці десять років, на думку історика, Україна мало ким може пишатися, крім Руслани, яка здобула перемогу на Євробаченні. «До того ж, це – несправжня культура, а поп-культура. Але здобутки справжньої культури споживаються мізерною частиною суспільства. Масова ж культура перебуває на досить низькому рівні», - зауважив Кульчицький. Він також наголосив на тому, що відбувається «експорт з Росії тих, хто привносить на Україну не тільки свої таланти, але свій спосіб бачення світу».
За матеріалами сайту "Главред"
Переглядів: 596 | Додав: Piters | Теги: Україна, еліта, Політика, гуманітарна, Культура | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz