Сб, 20.04.2024, 10:29
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2011 » Травень » 5 » Ахметов забрав бізнес Івченка?
09:54
Ахметов забрав бізнес Івченка?
"Боротьба йде за інформацію про те, хто чим володіє. Добре, що ми відходимо від реєстраторів, але суть та ж: хто володіє інформацією - той володіє світом. Ось чому йде така бійка за центральний депозитарій".
Національній депозитарій України остаточно вийшов з-під контролю його засновника Віктора Івченка.

Першим кроком стала відставка Івченка з посади голови спостережної ради НДУ, що сталося наприкінці березня.

А в середу загальні збори акціонерів звільнили з посади голову правління Нацдепозитарію Володимира Ульянова, який вважався людиною Івченка.

"Ульянов боровся за якість структури, яку він очолював, і робив це професійно. Він багато зробив, але нині на порядок денний ставляться інші завдання", - сказав голова Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевелєв.

За його словами, настав час переходити від активної конкурентної фази, яка часом набирала ознак "бойових дій", до фази співробітництва. Мовляв, "є думка", що цю фазу повинна реалізувати інша команда.

Замість Ульянова на посаду призначили Сергія Румпу. Досі він дев'ять років керував реєстратором "Об'єднана реєстраційна компанія". Вона відома тим, що має більше 120 клієнтів, серед яких найбільші - "Азовсталь" та ММК імені Ілліча.

Отже, Румпу можна назвати людиною Ріната Ахметова. Власне, як і Тевелєва, який до роботи на посаді керівника ДКЦПФР працював у фірмі Ахметова "Дтек".

"Якщо на місце Ульянова поставили колишнього реєстратора Ахметова, значить, відбулася зміна впливу. Івченка вже прибрали надовго. Процеси управління змістилися у східний регіон, а будь-яке порушення балансу - це погано", - розповів "Економічній правді" голова одного з топ-10 брокерів Української біржі.

Звичайно, Тевелєв відкидає будь які натяки на те, що призначення було зроблене за "регіональним" принципом. "У нас не все в цій країні за географічним принципом. Хоча географію ми вивчали", - пожартував він.

Також збори акціонерів НДУ підтвердили своє попереднє рішення про збільшення статутного капіталу в 3,4 разу шляхом проведення додаткової емісії акцій на 72,3 мільйона гривень. Це рішення приймалося у серпні 2007 року.

Передбачалося, що в результаті частка держави зменшиться до 25%. Однак пізніше Кабмін скасував це рішення і повернувся до нього лише зараз. В будь-якому випадку, тепер Тевелєв наголошує, що частка держави у майбутньому НДУ має бути не меншою, ніж 50%. Раніше йшла мова про мінімум 61%.

Ні Івченко, ні Ульянов у середу не були доступні для коментарів. Вочевидь, можна говорити про їх поразку, хоча ще місяць тому Івченко майже святкував перемогу.

Ще у 1998 році він створив "пустушку" - НДУ - і почав її лобіювати. Ідея була в тому, щоб на базі НДУ створити державний депозитарій, очолити його, примусово змусити ринок там обслуговуватися і отримати на це бюджетне фінансування.

Учасники ринку протестували проти такої монополії, хоча загалом не були проти появи ще одного депозитарію.

За словами голови групи компаній "ТАСК" Сергія Бродовича, до ВДЦП у нього є претензії, бо у цього депозитарію дуже високі тарифи. Отримавши фактично монопольне становище, він почав цим користуватися.

"Це реальне гальмо - платити так багато лише за те, що обліковуються права власності. Ось чому НДУ сказав: "Ми дамо однозначно нижчі тарифи". Я вважаю, що конкуренція - це завжди добре", - сказав він.

Незважаючи на протести, у різні часи позиції Івченка були сильними. Зокрема, за часів президента Віктора Ющенка чималу роль відігравало те, що його дружиною була голова Секретаріату президента Віра Ульянченко.

За нового президента найбільшим козирем засновника НДУ була дружба з Миколою Азаровим. Зокрема, 4 лютого Івченко звернувся до прем'єра з пропозицією створити Центральний депозитарій на базі НДУ, і уряд її підтримав.

"Навіть Тевелєв уникав запитань щодо депозитарію. Це було політичне питання на рівні Івченка та Азарова. Навіть коли МВФ дав зрозуміти, що слід зливати два депозитарії, всі розуміли: мова йде про НДУ і Всеукраїнський депозитарій цінних паперів. Але вони сказали, що об'єднають НДУ та депозитарій Нацбанку, хоча останній навіть не є юридичною особою", - розповів трейдер однієї з компаній.

Невідомо, що змусило засновника НДУ піти у відставку всього через два місяці. На бізнес-форумі країн СНД, який відбувся у Ялті 14 квітня, Івченко виступав вже як заступник голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації. Про депозитарну систему він не сказав жодного слова.

На зборах акціонерів НДУ місце голови наглядової ради отримала Вiкторiя Кононихiна. З початку 2011 року вона працювала заступником Укрексімбанку, а професійний шлях починала у донецькому підрозділі Приватбанку. За словами Тевелєва, нові голови наглядової ради та правління НДУ погоджені Кабміном.

Очільник ДКЦПФР та новий керівник НДУ уникають конкретних відповідей щодо майбутньої стратегії розвитку депозитарного ринку. Вони посилаються на те, що є завдання президента створити Центральний депозитарій до 2012 року.

Очікується, що до кінця червня буде прийнятий закон, який окреслить нову модель функціонування депозитарної і розрахунково-клірингової систем.

У липні буде проведена додаткова емісія НДУ. Потім можливе проведення ще одних зборів, які затвердять стратегію створення Центрального депозитарію та ще одну додаткову емісію. Після цього купувати акції НДУ зможуть засновники ВДЦП.

"Державні банки та НБУ повинні отримати не менше 50% акцій єдиного депозитарію. Я вважаю, що 50% достатньо. Інші акції мають бути запропоновані для купівлі учасникам ринку, включаючи акціонерів ВДЦП. Ми будемо пропонувати затвердити максимальну квоту для учасників ринку на рівні 2-3%. Відповідно, ВДЦП як структура не зможе увійти", - підкреслив Тевелєв.

Він додав, що, можливо, акціонери ВДЦП навіть зможуть внести плату за свої частки в НДУ акціями ВДЦП.

З технічної точки зору, навряд чи менш ніж за рік Нацдепозитарій зможе стати справжнім конкурентом для працюючого потужного ВДЦП. Тому новий центральний депозитарій не буде витісняти з ринку свого конкурента, який обслуговує майже всі операції з цінними паперами, крім державних облігацій.

"Як торговець я підключений і до депозитарію Нацбанку, і до НДУ, і до ВДЦП. З ринкової точки зору, ВДЦП на голову вище за НДУ. Звісно, можна говорити, що він з чимось не справляється, але якщо зараз ВДЦП весь свій обсяг передасть НДУ, я впевнений, що в НДУ будуть проблеми", - вважає Бродович.

Джерело "ЕП" у ДКЦПФП розповіло, що можуть існувати кілька схем роботи Центрального депозитарію. Не виключено, що облікову функцію здійснюватиме ЦД на базі НДУ, а розрахункову і клірингову діяльність вестиме ВДЦП.

Саме цей варіант запропонував Тевелєв на початку квітня під час презентації змін до закону про національну депозитарну систему. Проти такого рішення виступили ВДЦП, Світовий банк, Міжнародний валютний фонд і посол США. Ці протести є слушними, бо мова може йти про витік важливих даних.

"Боротьба йде за інформацію про те, хто чим володіє. Добре, що ми відходимо від реєстраторів, але суть та ж: хто володіє інформацією - той володіє світом. Ось чому йде така бійка за центральний депозитарій", - пояснив один з брокерів.

Сергій Лямець, ЕП: http://www.epravda.com.ua/publications/2011/04/28/284386/

Категорія: Різне | Переглядів: 449 | Додав: PopovVL | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz