Вт, 23.04.2024, 11:31
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2011 » Квітень » 8 » Адронний колайдер може послужити машиною часу
22:17
Адронний колайдер може послужити машиною часу
Дослідники з Університету Вандербільта Томас Уейлер і його колеги озвучили теорію про те, що великий адронний коллайдер (ВАК) може послужити машиною часу, пише Хольгер Дамбек у статті, опублікованій на сайті Der Spiegel.

На думку вчених, частинки, що виникають при зіткненні, здатні нести інформацію в минуле. "Наша теорія - чиста спекуляція, - зізнається Уейлер. - Але вона не суперечить законам фізики".

Як повідомляє видання, машина часу стала б побічним продуктом полювання за бозоном Хіггса. На слід цієї таємничої частинки, що надає матерії її масу, вчені намагаються вийти при зіткненні протонів у колайдері.

Деякі теоретики передбачають виявлення не тільки бозонів Хіггса, але і синглет Хіггса. А ця частка, за словами Уейлера, повинна мати здатність переміщатися в майбутнє або минуле.

"Оскільки подорожі в часі обмежені цими частками, людина не може вирушити в минуле і зробити якийсь вчинок, який міг би вплинути на її народження", - вважає він. Але якщо ученим вдасться керувати виробництвом синглету Хіггса, ймовірно, стало б можливим відправляти послання в минуле чи майбутнє і таким чином, наприклад, попереджати близьких про нещасні випадки.

На думку деяких колег, дану роботу навряд чи слід сприймати всерйоз. "Подорожі в минуле існуючих частинок у фізиці неможливі", - стверджує Дітер Люст з Фізичного інституту імені Макса Планка. Хоча відповідні математичні рішення в рівняннях Ейнштейна присутні, фізика їх прийняти не може в силу принципу причинності у фізиці.

Уейлер розглядає це питання дещо інакше. "Доведеного закону причинно-наслідкового зв'язку не існує, - говорить він. - Для мене логіка математики сильніша за людську логікі".

Передбачувані Уейлером подорожі в часі синглетів Хіггса ґрунтуються на так званій М-теорії. Відповідно до неї існують не тільки відомі нам три виміри - включаючи час, їх повинно бути десять або одинадцять. Наш тривимірний світ утворює в них так звану гіперплощину, тобто об'єкти, що мають більш низький вимір, ніж простір, в якому вони перебувають.

"Це можна собі уявити на прикладі поверхні кулі в тривимірному просторі, - йдеться в статті. - Для живої істоти, якій відомі тільки два виміри і яка перебуває на поверхні кулі, відстань між двома пунктами буде довшою, ніж для всіх тих, кому відомі три виміри . Щоб досягти точки на протилежній стороні кулі, їй доведеться весь час перебувати на поверхні. А істота, що володіє третім виміром, може досягти протилежної точки, пройшовши крізь кулю ".

Незважаючи на сумніви в його теорії, Уейлер пропонує цілеспрямовано шукати синглети Хіггса. За його розрахунками, вони могли б долати в колайдері відстань у 10 метрів швидше за швидкість світла. "Так що поки мова йде про подорож у часі протяжністю приблизно в одну пікосекунду", - пише на закінчення автор.

Нагадаємо, раніше німецький фізик Ульріх Еберле, що займається питаннями інновацій в компанії Siemens, написав книгу Майбутнє 2050, у якій детально розповідає, які інновації в галузі технологій очікують людство в найближчі 40 років.

За матеріалами: Der Spiegel, переклад: InoPressa
http://ua.korrespondent.net/tech/1205229-adronnij-kolajder-mozhe-posluzhiti-mashinoyu-chasu

Категорія: Наука | Переглядів: 550 | Додав: Leonidovna | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz