Вт, 23.04.2024, 13:43
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Держава » Україна » Якою є і якою має бути Україна?
Якою є і якою має бути Україна?
PitersДата: Вт, 30.03.2010, 23:50 | Повідомлення # 1
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 91
Репутація: 8
Статус: Offline
Цитати із сттті Оксана ПАХЛЬОВСЬКOЇ (Римський університет «Ла Сап’єнца», Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, дочки Ліни Костенко) в газеті "День".

Формула ордену — «За інтелектуальну відвагу» — вразила мене своєю актуальністю. І стала імпульсом до роздумів. Здавалось би, в рік двадцятиліття падіння Берлінського муру — невже й сьогодні праця інтелектуалів потребує відваги? Чому ми ЩЕ не можемо бути «звичайними» інтелектуалами, які просто професійно роблять свою роботу? Тим більше, що ніби ж і не загрожують нам більше розстріл, в’язниця чи заслання за наші думки.

А нині відбуваються дивні речі. Ніби ж тоталітарна система впала. Так, але при цьому не постала ще повною мірою система демократична. Великою мірою ми живемо в підміненому світі. Недостатня демократія — це ще тільки макет демократії: можна про неї помріяти, розглядаючи конструкцію з тирси або пап’є-маше. А в реальності з неї може постати світла модерна будова і так само — стара темниця без вікон. Залежить від архітектора. Суспільство вже насичене певними ідеями демократії, але не має системної культури громадянського мислення.

Об’єктивні ж умови — глобалізації, економічної кризи — штовхають людей до збайдужіння, до пошуку паліативної анестезії від больових шоків. А стрімка деградація політичних еліт будь-якого кольору поглибила процес відсторонення суспільства від громадянських проблем. Тому, здається, інтелігенція розмовляє наче крізь скло зі своїм суспільством — одиниці відповідають, більшість мовчить.

...саме цей момент і є вирішальний для інтелігенції — як, зрештою, і для майбутнього країни. Демократія ще настільки крихка структура, що її можна пустити під укіс парою голосувань у ВР — основному блошиному ринку країни, де ганчір’я старих ідей продається за мільйони. А дезорієнтоване суспільство, витративши енергію на безсилу лють проти одного чи другого політика, або й проти всіх, не помітить, як у нього знову відібрали майбутнє. І якщо сьогодні не відбудеться консолідації між суспільством та ядром його свідомої інтелігенції щодо пріоритетів подальшого розвитку України, привиди минулого невдовзі комфортно розташуються у владних палацах.

Чому так сталося? Ми продовжуємо жити в умовах окупації. Це не військова окупація. І навіть якщо окупація економічна, то не в цьому справа. Ми живемо в умовах ОКУПАЦІЇ ПЛЕБЕЙСТВА.

...розрісся до загрозливих масштабів інформаційний простір, заповнений плебейськими поняттями і плебейськими категоріями, плебейськими потребами і плебейськими вимогами. І сама інтелігенція в цілому не зуміла вчасно розпізнати цю небезпеку — і протиставити їй належний опір.

У всіх без винятку країнах завжди цінувалася і цінується освіта, компетенція, професійність. [/u]Єдина країна світу, в якій невігластво було возведене в ранг ідеологічних чеснот, це був СРСР.

Система, яка стала могилою інтелігенції, впала. Однак породжений нею люмпен розмножився, а за умов імітативної демократії зміцнів і вірусами плебейства засіяв суспільний організм.
«Прості люди» — це радянська метафора політично безграмотної, культурно відсутньої і громадянськи байдужої людини, яка є нащадком Homo Sovieticus’a.

Небагатьом вдалося вирятуватися з радянської системи, зберігши в собі людське начало. Тоталітарна людина випалила в людині людину. Перетворила її на веѓетуючу аморфну істоту.

...і сьогодні інтелектуальна праця імперативно зобов’язує до громадянської позиції. І що громадянська позиція — особливо в наших умовах — так само імперативно потребує мужності.
...демократія не може бути раз і назавжди завойованим рубежем. За цей рубіж треба боротися щодня, знаючи — і особливо сьогодні, — що привиди минулого вже зручно і щільно заповнюють своєю клейкою масою не надто відпрацьовані механізми демократії: ще трохи — і ці механізми зупиняться. Знати це і попередити про це суспільство — наш обов’язок.[u]

 
IrinaДата: Пн, 19.04.2010, 17:09 | Повідомлення # 2
Сержант
Група: Перевірені
Повідомлень: 5
Репутація: 11
Статус: Offline
Найголовніше для українців подолати дві недуги: звичку повторювати дурниці попередників і невміння дотримувати слова!
 
PitersДата: Сб, 24.04.2010, 21:37 | Повідомлення # 3
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 91
Репутація: 8
Статус: Offline
Є в Германії таке невелике місто Ерфурт. А який чудовий фільм про місто вони виставили на сайті http://www.erfurt.de/ef/de/wirtschaft/ !
Чи є такий про Київ, чи інше місто, чи про Україну?
 
IrinaДата: Чт, 29.04.2010, 13:21 | Повідомлення # 4
Сержант
Група: Перевірені
Повідомлень: 5
Репутація: 11
Статус: Offline
Фільм дійсно чудовий! На жаль, такого в нас не має sad , хоча досить часто по першому національтому транслюють короткометражки природи чи історичних місць Києва
 
dasha88Дата: Чт, 10.03.2011, 09:34 | Повідомлення # 5
Рядовой
Група: НАДУ_ITден
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
країна має бути вільною, та незалежною державою, де її громадяни отримають достойне життя.
 
PitersДата: Пн, 28.03.2011, 13:28 | Повідомлення # 6
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 91
Репутація: 8
Статус: Offline
Про наші партіїї.
На жаль, правда полягає в тому, що в Україні сьогодні немає жодної впливової партії з ідеологічним фундаментом. Абсолютна більшість із них є скоріше машинами із накопичення прибутків, власники яких налаштували більшу частину законодавчої бази на режим задоволення власних інтересів. Так пише в Київопст Віктор Ткачук. І це правда. Але в такому стані партій винні в першу виборці, які голосують за "кохану" партію, тому що ім "подобається" лідер. У більшості населення мінімальний рівень інтелекту та культури. Можливо ріст цін трохи підлікує цю ваду.
 
PitersДата: Чт, 16.06.2011, 10:45 | Повідомлення # 7
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 91
Репутація: 8
Статус: Offline
Сергій Іванович Білокінь наводить багато цікавих фактів у своїй дисертації про комуністичне минуле.

Совєцький період української історії означав розрив історичної традиції. Попередній період
з ним не гомогенний. Зв”язок часів перервався, багато рис нашого часу не випливають з
попередньої культури українського народу. Внаслідок соціальної революції у суспільстві
відбулися незворотні зміни. Жоден з представників вищого ешелону влади не веде свій рід
від діячів української старшинсько-гетьманської державності ХVII-XVIII століть. Нові люди
знають лише про два-три покоління предків. Ніхто не живе в тому самому домі, у тій самій
садибі більш як 80 років. Усіх зірвано з місця. Ніхто не має вдома речей давніших, як
дідусеві чи бабусині. Усе пограбували й понищили чи все пропало під час війни. Рідко хто
живе тими самими ідеалами, що його дальші предки. Коріння обрубано.
 
Форум » Держава » Україна » Якою є і якою має бути Україна?
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz