Пт, 29.03.2024, 12:35
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту

Каталог статей

Головна » Статті » Політика » Політика в Україні

Останній герой Ющенка: реакція Заходу. Автор Данило Мокрик
Останні декілька днів затишшя після першого туру виборів порушила новина від діючого Президента, він присвоїв звання «Герой України» Степану Бандері. Різні люди по різному до цього поставилися, основна маса населення центральної та східної частини України обурилася, а населення західної частини привітало таку дію. Але мені, як людині, яка вже 18 років живе в незалежній державі дивно за цим спостерігати, ми до сих пір мислимо радянськими нормами, нав’язаними нам купкою людей, які відкидали та карали за будь-які прояви навіть «здорового» націоналізму. Ми тільки говоримо, а майже ніхто з нас не хоче замислитися, не хоче вивчити історичні факти, краще висловити чиюсь думку, аніж мати свою. Думаю, стаття Данила Мокрика, опублікована в незалежному інтернет-виданні Forpost (http://www.4post.com.ua/world/155889.html), буде цікавою для всіх.

"Останній герой Ющенка: реакція Заходу, автор Данило Мокрик

Якщо Ющенко вирішив піти голосно, наостанок іще раз змусивши світ про себе поговорити, то нічого кращого, як присвоїти звання «Героя України» Степану Бандері він і вигадати не міг. Таке гримання дверима вийшло ідеально багатовекторним: воно не лише іще раз, на прощання, довело до шалу росіян, але й ошелешило народи по західний бік України.
На Заході, що цікаво, найбільш негативна реакція прийшла зовсім не звідти, звідки її варто було чекати, тобто не з Польщі. Епіцентр обурення Ющенком змістився у Словаччину, де на тимчасово діючого президента України накинулися буквально з усіх фронтів.

Словацьке ополчення

Першими заговорили словацькі антифашисти, і за словом у кишеню не лізли. Наприклад, глава Словацького союзу бійців проти фашизму Павол Сечкар сказав: «Це – провокація президента Ющенка», додавши з авторитетом українознавця, яким він не є, що заслуги Бандери перед Україною не вивчені і не доведені.
Тим часом керівник Союзу в’язнів нацистських концтаборів Отто Ваґнер критикував самого новоспеченого героя: «Бандера був безхребетною людиною, котра на певний час об’єдналася з нацистами. В очах багатьох неофашистів це (указ Ющенка) може бути лише черговим доказом певної реабілітації фашизму».
Словацькі ЗМІ від такої риторики також не відставали. Що більше, публікації у деяких виданнях – скажімо, у газеті SME – за стилем і змістом до болю нагадували риторику наших російських сусідів. Ось, наприклад, що написав у згаданому виданні Петер Морваї: «Визнання Степана Бандери національним героєм допомагає зрозуміти причини, через які Ющенко, а з ним і «Помаранчева революція», зазнали в Україні поразки… Свою невдачу (у реформах) Ющенко дедалі більше намагався приховати за українським націоналізмом і роздмухуванням фрустрації через довгий період насильної русифікації.
Це закінчилось підступними аферами і нападами на російську мову та культуру і обмежуванням прав інших меншин, що живуть в Україні…Бандера, можливо, є радше трагічною особою, ніж злодієм, але він точно не є гідним наслідування героєм і прикладом для демократичної і європейської держави. А роздмухувати націоналізм, нехай український чи російський, є надзвичайно небезпечним для географічно і етнічно розділеної країни, якій багато хто пророкує швидкий розпад».
Цю думку Морваї іще розвинув його колега в опублікованому на сайті SME блозі, де вже у заголовку прямо запитував: «Чи дійсно Україна належить до Європи?». І далі пояснював, що Європа – вона не лише про вільне пересування і гроші, а ще й про історію і її сприйняття. Мовляв, у європейській історії таким, як Бандера, звання героя не належить, тому українцям варто «задуматись і усвідомити».

Польська амбівалентність

Подібною, але поміркованішою (особливо у порівнянні з тим, чого варто було сподіватись) виявилася реакція поляків. Найбільш активно протестували представники польських правих політичних сил – так, лідер Правиці Речі Посполитої Марек Юрек написав, що присвоєння Бандері звання «Героя України» «означає крах політики безумовної підтримки для політики президента Ющенка, яку проводив президент Лєх Качинські». Тільки «засудження злочинів» українських націоналістів, провадив він далі, відкриє дорогу до справжнього порозуміння між Польщею і Україною.
Польський депутат Європарламенту Томаш Поремба також не особливо радів через указ Ющенка. «Це – болісне рішення для Польщі і поляків, які так сильно підтримують Україну в її європейських прагненнях. Це слід трактувати як певну демонстрацію поглядів Віктора Ющенка, оскільки він присвоїв це звання в останні дні своєї влади», - сказав євродепутат у розмові з газетою Rzeczpospolita.
Зате представники безпосередньої польської влади поставилися до Бандери-героя спокійно, навіть попри обурено ображені листи з боку громадських організацій до Качинського.
«Це – внутрішня справа України, і я не припускаю, і пан президент не припускає, що йдеться про дію, спрямовану проти когось – особливо проти Польщі», - сказав представник секретаріату президента Польщі Павел Випих в інтерв’ю для TVP Info.
Таке спокійне ставлення загалом поділяли і чільні польські ЗМІ. Основна маса дискусії перемістилася на медійну периферію. А от видання Gazeta Wyborcza, яке неодноразово давало привід для підозр у своєму прихильному ставленні до України, про присвоєння «Героя України» Бандері тактовно промовчало. Натомість газета Rzeczpospolita, яка ніколи не давала приводів для подібних підозр, опублікувало статтю під заголовком «Указ Ющенка – ляпас для Польщі», однак текст виявився зовсім не таким гострим, як цей заголовок підказував.

Чеська прихильність

У той же час головні чеські видання про новий державний статус Степана Бандери говорили багато. Популярна газета Lidove Noviny взагалі присвятила цій темі цілу серію матеріалів, причому доволі різних за змістом і оцінками.
Автор видання Збинєк Петрачек, наприклад, у своїй колонці написав: «Якщо Віктор Ющенко хотів підпиляти під собою і так вже надрізану гілку західного спрямування України, то не міг зробити нічого кращого, аніж оголосити Степана Бандеру національним героєм». На думку Петрачека, у негативному ставленні до українського націоналіста Захід цілком може знайти спільну думку із Росією.
Тим часом редактор LN Лубош Палата у своїй просторій статті не лише ознайомив чеських читачів із подробицями біографії Бандери, але й нагадав, що у кожної центральноєвропейської держави є героїчні особи, на яких у світі дивляться неоднозначно, поставивши українця в один ряд із Юзефом Пілсудським чи чеським президентом Едвардом Бенешем.
На додачу Палата взяв і інтерв’ю в чеського історика і українознавця Давида Свободи. На думку останнього, Бандера не заслуговує на звання героя, бо з моменту свого ув’язнення німцями відігравав в українському спротиві «маргінальну» роль, втративши вплив на перебіг подій.
Водночас Свобода сказав, що з тих самих причин не варто Бандеру звинувачувати і у злочинах українських націоналістів.
А от діями Української Повстанської Армії, на його думку, українці мають повне право пишатися, адже на території Чехії подібна боротьба з комунізмом була, за його словами, просто «немислимою».
Ще більш прихильним виявися коментар журналіста Владіміра Кучери на сторінках видання MF Dnes. Спершу він взявся виправдовувати Степана Бандеру за співпрацю з німцями:
«Війна – огидна, і той, хто через неї пройшов, керується огидними мірками. Тому звинувачувати бандерівців через цільовий союз з німцями не було б цілком справедливим. Що вони мали робити, станувши проти брутального Радянського Союзу?.. Коли мова йде про життя, і не лише про одне життя, а існування цілої людської спільноти, такі союзи з дияволом часто трапляються».
Власне, завершальні слова статті Кучери гарно підсумовують ставлення чільних чеських ЗМІ до присвоєння Бандері високого звання: «У цьому й полягає проблема національних героїв: там – герой, тут – негідник… Але українці однозначно мають повне право мати свого Степана Бандеру».»



Джерело: http://www.4post.com.ua/world/155889.html
Категорія: Політика в Україні | Додав: Тата (29.01.2010) | Автор: Наталя Карасова E
Переглядів: 637 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz