Сб, 20.04.2024, 11:30
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 2 з 2
  • «
  • 1
  • 2
Форум » Держава » Електронне урядування » Термінологія електронного урядування (Термінологія електронного урядування та суміжних термінів)
Термінологія електронного урядування
PitersДата: Чт, 24.12.2009, 19:43 | Повідомлення # 16
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 91
Репутація: 8
Статус: Offline
Quote (Kex)
У чинній Постанові Кабінету Міністрів України від 24 травня 1997 р. №507 «Про перелік напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями» міститься спеціальність «Електронне урядування», код 8.150110. Аналізуючи усі зміни та доповнення до цієї Постанови знаходимо, що вказана спеціальність долучена до переліку наказом Міністерства освіти і науки України від 24.03.2009 №268, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 квітня 2009 р. за №334/16350.

Цікаво, хто запропонував ввести цю спеціальність, підготував відповідні документи, дав визначення?

 
PitersДата: Чт, 24.12.2009, 19:46 | Повідомлення # 17
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 91
Репутація: 8
Статус: Offline
cry Все, що стосується історії електронного урядування пропоную писати в новій темі "Електронне урядування в Україні" cry
 
ЯнДата: Вт, 12.01.2010, 11:32 | Повідомлення # 18
Сержант
Група: НАДУ-ЕУ
Повідомлень: 7
Репутація: 1
Статус: Offline
Принципи створення і функціонування інформаційної системи «Електронний уряд»

Створюючи інформаційну систему “Електронний уряд”, слід керуватися принципами системності, розвитку, сумісності, стандартизації та ефективності, що їх використовують при проектуванні автоматизованих систем згідно з нормативними документами.

Принцип системності передбачає встановлення між структурними елементами інформаційної системи зв’язків, які забезпечують цілісність функцій та проблем управління та діяльності державних органів.

Принцип розвитку (відкритості) враховує можливість поповнення й оновлення функцій та складу інформаційної системи “Електронний уряд” без порушення її функціонування.

Принцип сумісності означає, що при створенні системи мають бути реалізовані інформаційні інтерфейси, завдяки яким вона може взаємодіяти з іншими системами згідно з установленими правилами (наприклад з аналогічними системами країн СНД та ЄС).

Принцип стандартизації забезпечує стандартизацію інформаційної системи та її складових для мінімізації всіх видів витрат, уніфікації прийомів, методів та інструкцій, якими керується користувач при роботі з системою.

Принцип ефективності означає раціональне співвідношення між витратами на створення інформаційної системи “Електронний уряд” і цільовими ефектами, досягнутими завдяки її функціонуванню, причому вони можуть мати не тільки грошову форму, а й форму економії часу, підвищення якості та зручності державних послуг.

Принцип нових завдань забезпечує врахування при визначенні переліку завдань, які доцільно включити до інформаційної системи, основних технологічних операцій обробки документів та завдань, що випливають з потреби забезпечення повноти, вчасності й оптимальності прийняття державних рішень, які раніше не виконувалися через обмежені можливості обробки інформації.

Принцип надійності передбачає, що інформаційна система повинна функціонувати навіть у разі виходу з ладу технічних засобів та програмного забезпечення. Для цього інформація дублюється, використовуються джерела безперебійного живлення. Інформація для користувачів має бути точною, доступною і надаватися без затримки згідно із запитами. У разі виходу системи з ладу дані мають бути відновлені, а пошкодження – усунуті.

Принцип безпеки даних означає, що інформаційні ресурси мають бути надійно захищені і при їх безпосередній обробці та зберіганні в системі, і в момент обміну між комп’ютерами; треба виключити можливість несанкціонованого доступу до даних; всі операції в системі реєструються, будь-яке порушення системи безпеки виявляється.

Принцип єдиної інформаційної бази вимагає застосування єдиної системи класифікації та кодування одних і тих самих структурних одиниць державних інформаційних ресурсів.

Потреба дотримання принципу продуктивності системи випливає із значної нерівномірності надходження потоків інформації, яку слід обробляти в певні проміжки часу, і жорстких вимог до термінів її обробки. Окрім того, інформаційна система повинна мати певний запас потужності, який забезпечує оперативне надання інформації користувачам за їхніми запитами незалежно від завантаженості системи. Фактор оперативного надання користувачам інформації є вирішальним при оцінці системи та її ефективності.

Принцип пристосування (адаптації) означає придатність інформаційної системи до модифікації та розширення. Більше того, з часом система може бути повністю перероблена, але її інформаційні ресурси при цьому повинні зберігатися. Водночас із розширенням спектра завдань державних органів, обсягу послуг і кількості користувачів системи вона має бути спроможною до розширення без порушення цілісності.

Зауважимо, що всі викладені вимоги до створення та функціонування інформаційної системи “Електронний уряд” є досить загальними, а отже, ступінь їх дотримання залежатиме від обставин.

 
lanaДата: Вт, 12.01.2010, 12:12 | Повідомлення # 19
Сержант
Група: НАДУ-ЕУ
Повідомлень: 3
Репутація: 1
Статус: Offline
Основні складові інформаційної системи “Електронний уряд”:
1) он-лайнові сервіси для громадян та бізнесових структур через єдиний портал;
2) електронний документообіг в державних структурах;
3) спільна для різних урядових структур база даних, що дає змогу уникнути дублювання інформації та зайвих витрат;
4) закрита спеціалізована інформаційна мережа (Інтранет) для внутрішньоурядових трансакцій;
5) розгалужена інформаційно-телекомунікаційна інфраструктура;
6) система криптографії та інші засоби захисту інформації (в тому числі персональних даних);
7) цифровий електронний підпис;
8) електронний ключ;
9) смарт-карти;
10) інші засоби санкціонування доступу до інформації та операцій з нею.

Додано (12.01.2010, 12:12)
---------------------------------------------
Всіх вітаю з Новим роком та Різдвом Христовим!!!!

 
Форум » Держава » Електронне урядування » Термінологія електронного урядування (Термінологія електронного урядування та суміжних термінів)
  • Сторінка 2 з 2
  • «
  • 1
  • 2
Пошук:


Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz