Пт, 19.04.2024, 10:55
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2011 » Квітень » 9 » Заступник Голови Держземагентства Микола Калюжний: Без скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення повноцінний ринок земель не
14:02
Заступник Голови Держземагентства Микола Калюжний: Без скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення повноцінний ринок земель не
Скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення – рішення, якого чекають, тому що без нього повноцінний ринок земель неможливий. Водночас цілком зрозумілі почуття землевласників, фермерів, усіх громадян, які висловлюють занепокоєння долею земель України. Люди бояться, що вся земельна реформа піде «не так і не туди». Вторувати правильний напрямок мають закони, які законодавці обіцяють ухвалити перш, ніж дозволять торгувати сільгоспземлями. Про це зокрема йшлося у виступі заступника Голови Державного агентства земельних ресурсів України Миколи Калюжного в ході круглого столу, організованого Інститутом Горшеніна.

Якщо буде прийнято закон про земельний кадастр, то передбачено, що він вводиться в дію з 1 січня 2012 року, до цього часу ми повинні розробити всі нормативні документи, а також максимально внести до електронного реєстру земельні ділянки, які ще не внесені. На це потрібні кошти, - повідомив заступник Голови Держземагентства. За його словами, для того, щоб провести інвентаризацію земель, потрібно близько 4-5 млрд грн, щоб розмежувати – 2,5 млрд грн і не менше п’яти років.

Також Микола Калюжний прогнозує, що одразу після відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення буде надзвичайно велика пропозиція за недостатністю попиту на цю землю. При тому що нормативна оцінка землі сягатиме приблизно 20 тисяч гривень, ринкова ціна після скасування мораторію буде близько 6 тисяч гривень.

Як уже повідомлялося, задля запобігання махінаціям у цій сфері планується запровадити ставки щодо сплати державного мита. Отже за відчуження ділянок сільськогосподарського призначення протягом 5 років з дня укладання договору, за яким ця ділянка перейшла у власність відчужувача, в разі перепродажу доведеться сплатити за перший рік 100 відсотків мита, за другий - 90, за третій - 80, за четвертий -70, за п’ятий - 60 відсотків державного мита.

Також передбачається запровадити обмеження щодо граничних площ земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Йдеться про ділянки площею від 900 - до 2,1 тисяч гектарів та з урахуванням природно-сільськогосподарського зонування земель.

За його словами, в першу чергу актуалізована нормативна оцінка необхідна для збільшення орендної плати за землю. “Якщо людина на сьогодні отримує 300-350 гривень орендної плати за гектар, а після введення оновленої нормативної оцінки зможе отримувати 700 гривень за гектар. Головне - нам треба мінімізувати наслідки введення в дію закону про ринок землі - щоб люди не побігли продавати землю”, - сказав Микола Калюжний.

На його думку, для того, щоб Державний земельний фонд зміг викупити у селян, бажаючих продати, землю, йому необхідно додатково виділяти близько 5 млрд грн протягом трьох років. Через три роки обіг земель сільськогосподарського призначення становитиме 1-2 відсотки.

Слід зауважити, що закон про ринок земель планується прийняти в першому півріччі цього року. Він передбачає запобігання спекуляціям із землею, врегулювання питань про те, хто має право купувати землю, а також встановлює обмеження щодо можливості продажу за низькими цінами сільськогосподарських земель.

До речі, Верховна Рада України понад місяць тому, 2 березня, відмовилася продовжити до 1 січня 2015 року мораторій на продаж сільськогосподарських земель.
З офіційного сайту Держземагентства

Категорія: Земля, екологія. | Переглядів: 559 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 Ivan73  
У сільській місцевості проживає близько 32 відсотків украінсцев, а в деяких областях, зокрема на Львівщині, частка є ще більшою - 42 відсотки. І для них земля -?? Це не тільки засіб сільського виробництва, а доля, як життєвий шлях, ускладнений діями влади і станом економіки. - Як показує практика інших держав, для того, щоб забезпечити продовольчий баланс країни, потрібно не більше 4 відсотків населення. Отже, земельна реформа може привести до того, що 28 відсотків населення країни залишиться не тільки без землі, але й без перспективи працевлаштування та місця проживання. Щоправда, негативна міграція (трудова, демографічна) з села (більше 1,1% щорічно) може призвести до того, що в селі через 25 років працездатного населення не залишиться

2 BSGS  
На мою думку, скасовувати мараторій ще зарано, так як це може привести до зловживань и переходу влосності на ці землі до закордонних підприємств, а це приведе до монополізації земельної сфери економіки.

1 влад  
Микола я дивлюся ви розпочали свою діяльність як аналітик!я вражений

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz