Чт, 25.04.2024, 08:44
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2009 » Грудень » 12 » Верховна Рада має намір зробити більш жорсткими вимоги до якості молока і молочних продуктів
13:40
Верховна Рада має намір зробити більш жорсткими вимоги до якості молока і молочних продуктів
До порядку денного парламенту внесено законопроект про внесення змін до закону “Про молоко і молочні продукти”. У разі його ухвалення виробників позбавлятимуть ліцензій, якщо в таких молочних продуктах, як сметана і сир, будуть виявлені консерванти і рослинні жири.

Для посилення контролю за якістю молочної продукції депутати пропонують ввести поняття “Традиційні молочні продукти”. До них, зокрема, відносяться масло, сири, ряжанка, сметана, кисломолочний сир і кефір. Якщо виробник хоче вказувати на своїй етикетці відповідні назви, у складі продукту не можуть використовуватися жири і білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерватори.

“Виготовлення неякісної продукції стало дуже поширеною практикою в молочній галузі. Виробники пишуть на своїх етикетках одне, а до складу продуктів кладуть зовсім інше”, - коментує один з авторів законопроекту, депутат-"регіонал" Сергій Рижук. У разі порушень контролюючі органи зможуть навіть анулювати ліцензії і атестати підприємств.

Виступають проти таких ініціатив насамперед виробники молочних продуктів тривалого зберігання. “Як може натуральне молоко і кефір без стабілізаторів і консервантів зберігатися 60 днів? Це нонсенс. Ми не проти такої продукції. Просто потрібно чесно писати на етикетці, що це вже не натуральне молоко, а молочний продукт”, - пояснює Рижук.

Голова профільної асоціації “Укрмолпром” Василь Бондаренко ухвалення змін в закон підтримує. При цьому він зазначає, що ефективність його виконання багато в чому залежатиме від фінансування контролюючих органів з боку держбюджету. “Структури Держспоживстандарту відчувають брак коштів для проведення тестів споживчої продукції”, - говорить Бондаренко.

Слід зазначити, що сезонне зростання цін на молоко, обумовлене природним зниженням пропозиції, не змогло вивести аграріїв навіть на торішній рівень прибутковості. Середня ціна реалізації молока восени по Україні становить 1764,6 грн/т, що значно не дотягує до показника минулого року на аналогічну дату. Так, у вересні 2008 р. тонна молока купувалася у аграріїв за 2036,5 грн, тобто на 15% дорожче, ніж зараз - при збільшених витратах господарств.

Зростання цін на молочну сировину восени обумовлене зниженням пропозиції - так, у вересні продажі молока сільгоспвиробниками впали приблизно до 166 тис т проти 196 тис т в серпні. Ціни відреагували зростанням на 8% по відношенню до останнього літнього місяця (серпень 2009 р. - 1636,2 грн/т), проте їх нинішній рівень не відповідає потребам галузі.

Чиновники також вважають, що ціни повинні бути вище: пропонований Міністерством аграрної політики рівень мінімальних цін значно перевищує ринковий на сьогодні. Згідно з проектом постанови уряду, розробленому аграрним відомством, ціна молока класу “екстра” і вищого сорту повинна починатися з 2600 грн/т, першого сорту - з 2500 грн/т, другого сорту - з 2100 грн/т; мінімальна вартість вершків із змістом жиру 10% повинна складати як мінімум 7300 грн/т.
Категорія: Економіка | Переглядів: 521 | Додав: tropicana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 3
3 Umnichka  
Не приймуть приймуть і після виборів. А якщо навіть і приймуть - не будуть виконувати. По-перше, у нас катастрофіно не вистачає свого молока. По-друге, сертифікати якості - КУ-ПУ-ЮТЬСЯ. До речі, нещодавно проводилася вибіркова перевірка якості сметани (взяли 5 найвідоміших виробників). У всіх були домішки рослинних жирів, а у одного дуже відомого виробника (не називаю, щоб мене не запідозрили в антирекламі) взагалі не знайшли жирів животного походження. Цей моніторинг проводився в рамках одного заходу Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин. СМАЧНОГО!

2 u_vladimir  
зараз не приймуть бо вибори, а після виборів можуть прийняти.

1 lana  
Повністю підтримую дану ініціативу.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz