Пт, 29.03.2024, 15:40
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2012 » Лютий » 4 » Той, хто пройшов крізь вогонь
20:14
Той, хто пройшов крізь вогонь
Той, хто пройшов крізь вогонь — український фільм режисера Михайла Іллєнка. Вийшов на екрани 19 січня 2012 року.
Фільм розповідає про долю хлопця з Полтавщини, Івана Додоки, який стає радянським військовим льотчиком, Героєм Радянського Союзу. Але доля складається так, що йому доводиться пройти німецький полон, радянські табори, і врешті-решт волею долі потрапити до Канади, де він стає вождем тамтешнього індіанського племені.
Прототип головного героя — льотчик-ас часів Другої світової війни Герой Радянського Союзу, гвардії старший лейтенант Іван Даценко, командир ланки 10-го гвардійського авіаційного полку 3-ї гвардійської авіаційної дивізії 3-го гвардійського авіаційного корпусу авіації дальньої дії.
Іван Іванович Даценко (за іншими джерелами: Доценко, 29 листопада 1918 — 19 квітня 1944 (?)) — уродженець села Чернечий Яр під Диканькою, який нібито після нацистського і радянського полонів потрапив у Канаду, де став вождем індіанського племені, що входило до конфедерації ірокезів.
Про останній виліт старшого лейтенанта Доценка (саме так дається прізвище льотчика в першоджерелі) пише свідок подій, однополчанин Герой Радянського Союзу Олексій Миколайович Кот:
Коли літак, який скинув САБи, зловили кілька прожекторів, серце у мене завмерло. Феєрверки розривів пофарбували небо в червоний колір, але льотчик вів літак на бойовому курсі крізь вогняний вихор. І раптом пролунав вибух. Мабуть, снаряд, а може, й не один, потрапив в бензобак. На всі боки розлетілися, палаючі уламки. Багато з тих, хто був у цей час в районі цілі, бачили цю страшну картину. Ніхто з членів екіпажу не встиг скористатися парашутом. Так трагічно загинули Герої Радянського Союзу І. І. Доценко, Г. І. Безобразов, їх товариші І. А. Свєтлов, М. А. Завірохін.
Згідно з найбільш розповсюдженою сьогодні версією, яка ґрунтується на дослідженнях В. Щербакова, 19 квітня 1944 року Іван Даценко зміг вистрибнути з палаючого літака. Приземлившись на ворожій території, потрапив у полон. Втік, дістався своєї частини. Був заарештований «Смершем», визнаний зрадником, відправлений до Сибіру. Звідти втік теж і, напевно, дістався до Канади через Аляску.
У 1967 році у Всесвітній виставці «Експо-67», яка відбулася у Монреалі (Квебек) на честь столітньої річниці Канадської конфедерації, приймала участь радянська делегація партійних працівників та діячів культури на чолі з членом Президії ЦК КПРС, 1-м заступником Голови Ради Міністрів СРСР Дмитром Полянським. У складі делегації був Народний артист СРСР Махмуд Есамбаєв. Після виступу артиста Прем'єр-міністр Канади Лестер Пірсон на його прохання організував екскурсію радянської делегації до резер­вації, де жило плем'я індіанців, яке входило в союз ірокезів.
Як розповідав Есамбаєв, під час відвідання племені могавкі кохнавік він зустрівся з вождем племені і був немало здивований, почувши від нього українську мову. У подальшому, начебто, вождь розмовляв із радянською делега­цією російською мовою, з перекладачем — англійською, а зі своїми одноплемінцями — їхньою мовою. Вождь покликав свою дружину й щось їй сказав, після цього на стіл були поставлені галушки й горілка. На запитання одного з членів делегації хто ж він такий, вождь індіанців відповів: «Я Іван Іванович Доценко з-під Полтави». За словами Махмуда Алісултановича, індіанці дали своєму вождеві ім'я «Пронизую­чий Вогонь», його англійське ім'я й прізвище — Джон МакНобер. Про те, що вождь індіанського племені Іван Даценко не лише виходець із СРСР, а ще й Герой Радян­ського Союзу, льотчик, Есамбаєву розповів професор Монреальського університету.



Фільм Гран-прі ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю. У вихідні білети на фільм мені придбати не вдалося. В робочі дні хороші місця теж отримати не легко.
Враження від фільму важко висловити словами. Українцям його потрібно подивитися. Побачите, до чого "хороші" бувають земляки.
 
Джерела
Вікіпедія про фільм
Вікіпедія про Івана Доценка-Даценка 
Той, хто пройшов крізь вогонь у YouTube
 

Категорія: Культура | Переглядів: 639 | Додав: Piters | Теги: Іван Даценко, Україна, фільм, Іван Доценуо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz