Пт, 29.03.2024, 15:31
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2010 » Березень » 16 » Студенти, науковці, політики та митці вимагають звільнення Дмитра Табачника з посади міністра освіти
15:27
Студенти, науковці, політики та митці вимагають звільнення Дмитра Табачника з посади міністра освіти
«Дешевий клоун» і «україножер»

Напевно, жодного українського політика не називали публічно такою кількістю «епітетів», як одіозного Дмитра Табачника. «Україножер», «ксенофоб», «фашист», «дешевий клоун», «казнокрад, який тільки й уміє книги та картини «тирить» із українських музеїв» (до речі, так «похвалив» Табачника його нинішній колега по уряду, віце–прем’єр Борис Колесников) — це лише скромний перелік характеристик знаного професора. «Всенародну любов» доктор історичних наук здобув завдяки своїй послідовній антиукраїнській політиці. Тож небайдужа громадськість оголошує «АнтиТабачну кампанію» і вимагає «викинути Табачника на смітник історії». Просто з крісла міністра освіти.

Рік тому народні депутати вимагали від Президента Віктора Ющенка позбавити Дмитра Табачника громадянства України. Тепер же ті ж самі народні обранці вимагають позбавити власника орденів Ярослава Мудрого V ступеня та Богдана Хмельницького III ступеня крісла міністра освіти. Як уже писала «УМ», народні депутати з групи «За Україну!» зареєстрували проект постанови Верховної Ради про відставку Табачника. Лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко закликав облради звернутися до керівництва держави з вимогою звільнення одіозного міністра освіти.
Акція «Стоп Табачник»

Громадськість теж протестує. Ініціативна група «інтелектуального супротиву» оголосила «АнтиТабачну кампанію». Письменники Іван Андрусяк та Сергій Пантюк, лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка Василь Герасим’юк та інші активісти підготували до української громадськості відкритого листа «Маніфест інтелектуального спротиву» (під яким може підписатися будь–який охочий) з вимогою відставки Дмитра Табачника. «Чи готові ви довірити освіту своїх дітей і онуків людині, котра нині готова оголосити «проскрибованими» мешканців Галичини, зав­тра — Волині, післязавтра — Поділля, далі — Таврії, Слобожанщини, Донеччини?! Чи зважитеся ви віддати наше майбутнє до рук того, ким керує зоологічна ненависть до тих, кому «не пощастило» народитися й мешкати в «неправильному» реґіоні?! Чого чекати від політика з таким мисленням далі — облаштування українських «загумінків», російських «концлаґєрєй», єврейських «ґетто», кримськотатарських «зон особого посєлєнія»?!» — зауважують активісти.

Що думають «українські українці» про Дмитра Табачника, він і сам зможе почути під власними стінами завтра: о 12.00 біля Міністерства освіти і науки України молодіжні та студентські організації Києва проведуть театралізовану акцію під назвою «Табачника — на смітник історії!».

Директор всеукраїнської громадської організації «Не будь байдужим!» Оксана Левкова переконана: Табачник — наразі найбільша помилка Президента Януковича: «Зараз, після призначення його міністром освіти, безліч громадських організацій, зокрема освітніх, об’єднуються задля того, щоби кудись подіти Дмитра Табачника. Адже цій людині належать відверті українофобські висловлювання в минулому, які суперечать питанням націєтворення. А саме націєтворенням мали б займатися педагоги у школах і університетах. Тому Табачника, я сподіваюся, буде знято. Я знаю, що проти нового міністра об’єдналися сумські студенти і йдуть на Київ, Львів не мовчить, херсонські студенти бунтують. Скрізь є адекватні люди — і на Заході, й на Сході...».
Ганна Герман — теж проти

З призначенням нового міністра не згодне й колишнє керівництво освітянського відомства. Зокрема, заступник міністра освіти і науки Павло Полянський уже подав у відставку. Тим часом Табачник активно хазяйнує на новій вотчині. Як повідомляє УНІАН, посилаючись на свої джерела, на роботу новий міністр прибув у супроводі охорони, посилено й пропускний режим у міністерстві, при вході начебто навіть речі працівників перевіряють. А з сайту міністерства освіти також зникла подяка працівників Міносвіти екс–міністру Іванові Вакарчуку.

В адміністрації Президента також не всі поділяють політичні погляди Дмитра Володимировича. За словами заступника глави адміністрації Ганни Герман, яку цитує «Комєрсант–Україна», вона багато зробила для того, щоб пан Табачник не зайняв пост віце–прем’єра з гуманітарних питань, який у результаті дістався Володимиру Семиноженку (в нього, кажуть, теж конфлікт із Табачником). Але, вважає пані Герман, реальних передумов для звільнення Дмитра Табачника з поста міністра освіти поки немає. А за його призначення в уряд, за деякими даними, перед Януковичем клопоталися і Кучма, і митрополит Володимир і Москва.

Тим часом працювати з новим шефом відмовляється і заступник міністра освіти Максим Стріха. «Я так само підтвердив свій намір не лишатися в міністерстві, якщо буде формуватися нова команда, — сказав «УМ» пан Максим. — Але на цей момент існують плани щодо створення окремого міністерства науки та інновацій, озвучені віце–прем’єром Семиноженком. Скоріш за все, на цей перехідний період я в міністерстві залишатимусь».

На думку Стріхи, Дмитро Табачник «сам розуміє, що в ролі міністра він має діяти іншими методами, ніж в ролі опозиційного політика». «Сьогодні відбулася оперативна нарада, де були присутні заступники міністра, вона пройшла достатньо конструктивно, — запевняє Максим Стріха. — Нам здалося, що Дмитро Володимирович намагався відійти від іміджу, який він же сам собі й створив своїми публіцистичними статтями та заявами. Сподіваюся, масового згортання того, що було набуто в останні два роки, не буде».


ДОВІДКА «УМ»

Дмитро Табачник — відомий поборник російської мови в Україні та «антинатовець». За час перебування у владі неодноразово фігурував у гучних скандалах. На його «рахунку» — спроба в 2004 році опублікувати в газеті «Урядовий кур’єр» постанову ЦВК про перемогу Віктора Януковича на виборах Президента України, а також історія про закупівлю китайських «окулярів» для інвалідів. Інша темна справа, де фігурувало прізвище Табачника, — зникнення унікальних листів Грушевського із державного архіву у Львові. Однак довести причетність Табачника до цих справ правоохоронні органи не змогли.


МАЙТЕ НА УВАЗІ
На що зазіхає нова влада?

Нова гуманітарна влада прийшла з цілою торбою пропозицій. Серед них:

— розібратися з нововведеною Болонською системою, яка, за словами віце–прем’єра Семиноженка, «ускладнює систему освіти в Україні»;

— паралельно зі ЗНО ввести іспити до вишів;

— надати право обирати мову тестувань під час ЗНО;

— надати громадянам України право обирати мову навчання у школі та ВНЗ;

— відмінити дубляж прокатних фільмів українською;

— надати українцям право обирати мову звернень до органів влади та судових засідань (відповідний законопроект уже навіть готується);

— до 50% скоротити обов’язковий україномовний продукт на центральних каналах телебачення (зараз — 75—100%).


А ТИМ ЧАСОМ...

Політично свідома Львівщина стала дибки. Першими сприйняли призначення Дмитра Табачника як загрозу українській культурі львівські інтелігенти. Відтак легендарна бранка радянського ГУЛАГу і депутат ВР першої каденції Ірина Калинець оцінила це як «плювок в обличчя всієї української нації». «Якщо це призначення в уряді Януковича мало щось маніфестувати, то цього добились. Через це підніметься вся Львівщина, — наголосив у комендарі «УМ» депутат обласної ради від «Нашої України» Олесь Старовойт, — ніхто з таким міністром не збирається миритись. І це лише початок реакції проукраїнських сил». На середу вже скликано позачергову сесію Львівської облради, на якій депутати розглянуть текст звернення до Кабміну та Верховної Ради з вимогою звільнити Дмитра Табачника.

Акції протесту розпочали й студенти. Під університетом імені Франка збирають пропагандистську радянську літературу та підписи за відставку Табачника. Тож під франковим університетом відкрили символічний «Пункт прийому радянської літератури» — зібрані книжки пішли на макулатуру.

Львівські студенти, зазначає УНІАН, активно передають одне одному листівки про нового міністра, у якій наводять цитати з його скандальних статей.

Тим часом Івано–Франківська облрада ухвалила звернення до президента Віктора Януковича, спікера Володимира Литвина і Прем’єра Миколи Азарова з вимогою звільнити Табачника.

Не мовчить і Тернопільщина — там молодіжні організації розпочали акцію під назвою «Табачник, іди геть!». «Напиши на шкільній чи аудиторній дошці, на молодіжному форумі, на асфальті, на дошці оголошень — всюди, де тільки дозволяє уява і закон — слова «Табачник, іди геть!». Цей заклик оргкомітет адресує у своєму зверненні школярам, студентам, вчителям та викладачам вищих навчальних закладів. Тернополяни звертаються до киян із пропозицією приклеїти плакат із написом «Табачник — геть» на фасад Міністерства освіти. Тим часом, Тернопільська обласна рада розглядає питання щодо проведення позачергової сесії і ухвалення вимоги про відставку Дмитра Табачника.

Категорія: Політика | Переглядів: 433 | Додав: Vovan | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz