Ср, 24.04.2024, 23:17
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2009 » Жовтень » 21 » Медведько і Луценко прозвітували про педофілів. Стенограма
12:20
Медведько і Луценко прозвітували про педофілів. Стенограма
МЕДВЕДЬКО О.І. Шановний Олександре Володимировичу! Шановні народні депутати! Безпрецедентного і, на жаль, не лише в межах країни суспільного резонансу набула кримінальна справа щодо злочинних цинічних дій, об’єктом яких стали двоє малолітніх дітей. В тій чи іншій мірі скоєння злочину також заплямувало ім’я нашої Дитячої міжнародної здравниці.

Сьогодні ми розглядаємо дуже делікатну тему. Чинним законодавством передбачено обмеження гласності судового розгляду у справах про статеві злочини. У кримінальній справі потерпілими є діти і, в першу чергу ми по-людські зобов’язані убезпечити можливий шкідливий вплив усіх подій на їх подальшу долю.

Проте, на жаль, відбувається зворотне, політична заангажованість, надмірна людська цікавість, піар на чужій біді і, як результат, породження чуток, пліток, перекручення фактів, розголошення інформації, яка по закону є таємницею слідства.

Користуючись присутністю представників засобів масової інформації, Генеральний прокурор зобов’язаний попередити тих, хто цим займається. Кримінальна відповідальність за розголошення даних досудового слідства ще ні ким не скасовувалась.

Насамперед, дозвольте, шановні народні депутати, звернути вашу увагу на хронологію подій навколо кримінальної справи.

Шістнадцятого квітня до Дніпровського райуправління міліції в місті Києві звернулась мати двох малолітніх дітей із заявою про вчинення батьком щодо них розпусних дій.

Через 8 днів, тобто 24 квітня тільки на підставі пояснення батька без судово-медичного обстеження дітей у порушенні кримінальної справи незаконно відмовлено за відсутністю складу злочину.

Двадцять другого травня прокуратурою Дніпровського району незаконне рішення скасовано, матеріали направлені для проведення додаткової перевірки. Постанова від 1 червня повторно, незаконно відмовлено у порушенні кримінальної справи за тих же підстав. Під час додаткової перевірки працівники міліції обмежилися лише чотирма поясненнями матері, дітей та батька.

10 червня прокуратурою району незаконне рішення вдруге скасоване з одночасним порушенням кримінальної справи за фактом вчинення розпусних дій за частиною першою статті 156 Кримінального кодексу України.

З 19 червня протягом місяця робота слідчого Дніпровського районного управління звелася лише до 9 слідчих дій, зокрема: прийняття кількох процесуальних рішень та допиту батька. Інші дії слідчі не виконували.

У липні місяці, а точніше 24 липня, кримінальна справа була вивчена в прокуратурі міста із наданням письмових вказівок, направлена для організації подальшого слідства слідчого управління Головного управління МВС у місті Києві.

Стан слідства у справі був перевірений в Генеральній прокуратурі. Відповідним листом прокурору міста вказано на прорахунки слідства та 6 серпня надані відповідні вказівки, при виконанні яких прокуратурою міста Києва злочин перекваліфіковано на частину третю статті 153 Кримінальної кодексу України, а саме: насильницьке задоволення статевої пристрасті незаконним способом, вчинене стосовно малолітніх. На цей час уже було отримані висновки судово-медичної експертизи.

Викликає обурення те, що з 24 липня, коли слідству Головного управління у місті Києві стало відомо про можливу, підкреслюю, можливу причетність до злочину працівників Міжнародного дитячого центру "Артек", своєчасно не було вжито всіх можливих заходів для з’ясування обставин подій, встановлення цих осіб, проведення необхідних слідчих дій з прийняттям стосовно них законного рішення. Упізнання осіб було проведено лише через місяць після прийняття справи до провадження.

14 серпня стосовно Полюховича було порушено кримінальну справу, конкретно стосовно нього. 17 серпня йому було пред’явлено обвинувачення і в цей же день обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

Все вище наведене свідчить про безвідповідальне ставлення до службових обов’язків працівників Дніпровського райуправління міліції та слідче управління в місті Києві, самоусунення з боку керівництва слідчих підрозділів.

Не зважаючи на те, що заява Полюхович, матері потерпілих, про злочини працівниками міліції розглянута з порушенням закону, а слідство проводилось вкрай незадовільно, станом на 19 жовтня всі винні службові особи до відповідальності не притягнуті.

У зв’язку з цим міністру внутрішніх справ Генеральною прокуратурою направлено листа щодо проведення додаткової службової перевірки для прийняття адекватних заходів. За пасивності слідства в районі, а потім і в місті 2 вересня, з 2 вересня справу розслідує Головне слідче управління МВС України. Факти щодо причетності службових осіб Міжнародного дитячого центру "Артек" перевіряються слідчим шляхом. Генеральною прокуратурою санкціоновані обшуки в робочих кабінетах осіб та в службовому автомобілі.

У судді отримані дозволи на проведення обшуків за місцем проживання та реєстрації. Вказані слідчі дії виконані. Слідством особиста безпека потерпілим, всупереч вимогам статті 52 прим. Кримінально-процесуального кодексу України, своєчасно забезпечена не була. Таке рішення прийнято тільки за вказівкою Генеральної прокуратури і постанови від 14 жовтня.

Що стосується причетності народних депутатів України до вказаних подій. Цей факт став відомий в Генеральній прокуратурі 13 жовтня з депутатського звернення народного депутата України Григорія Омельченка та матері дітей. До надходження звернення ні мати, ні діти про причетність народних депутатів щодо участі в подіях правоохоронні органи не повідомляли.

Відразу, цього ж дня, тобто 13 жовтня, мати допитана працівниками Генеральної прокуратури. Вона підтвердила ті данні, які містились у зверненні стосовно депутатів. Аналогічні показання надали діти та по фотокартках впізнано трьох народних депутатів.

Перевірка щодо їх можливої причетності триває.

Доводжу до вашого відома, що з 13 жовтня працівники Генеральної прокуратури беруть безпосередню участь у всіх слідчих діях, які мають суттєве значення у справі. Вчора допитані в якості свідків народні депутати Терьохін та Уколов. На сьогодні було заплановано допит народного депутата Богдана.

Але по інформації, яку я маю, допит перенесено на завтра. Спільним розпорядженням заступників Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ та Голови Служби безпеки за необхідності швидкого проведення великого обсягу слідчих дій та оперативно-розшукових заходів з метою забезпечення більш повного, всебічного і об’єктивного дослідження обставин справи, підвищення ефективності прокурорського нагляду створено слідчу оперативну групу.

В її складі вісім співробітників МВС та два Служби безпеки України, безпосередній нагляд здійснюють чотири працівники Генеральної прокуратури.

Шановні народні депутати, потрібно зауважити, що від злочинів потерпають діти не тільки цієї родини, а і багатьох інших, про що свідчать невтішні дані статистики. Тільки за 9 місяців поточного року потерпіли від злочину 8 тисяч 362 неповнолітніх, у тому числі 110 – від зґвалтувань, зареєстровано 214 випадків розбещення неповнолітніх та 46 статевих зносин з особою, що не досягла статевої зрілості.

До речі, у цьому році потерпіли від злочину більше неповнолітніх, ніж у минулому на 8 відсотків. Засуджено 232 особи за зґвалтування та 47 за частиною 1 і 2 статті 153 Кримінального кодексу України.

Завданням суспільства і правоохоронних органів є недопущення таких злочинів, а при їх вчиненні безумовне притягнення винних осіб до відповідальності і найголовніше – це реабілітація дітей-потерпілих, повернення їх до нормального життя, що можливо тільки при суворому дотриманні вимог щодо нерозголошення інформації, отриманої під час слідства.

До речі, 19 жовтня в Генеральну прокуратуру надійшла заява народного депутата Терьохіна, у тому числі щодо притягнення до відповідальності осіб, які розголосили таємницю слідства. Відповідно до вимог статті 112 Кримінально-процесуального кодексу України заяву направлено до МВС для розгляду та перевірки слідчим шляхом.

І насамкінець. Користуючись нагодою, хочу просити засоби масової інформації, журналістів, політиків і народних депутатів утриматись від будь-яких коментарів з приводу розслідування справи, оскільки вже завдано непоправної шкоди не лише слідству, а і потерпілим дітям, дитячому табору "Артек" та і державі. Прошу не перетворювати це на фарс і не розслідувати справу всією країною, оскільки дійсні обставини подій відомі лише слідству. Докази у справі необхідно збирати у передбачений законом спосіб з метою покарання винних осіб. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександре Івановичу. Будь ласка, записуємось на запитання.

Ларін Сергій Миколайович, будь ласка.

16:35:12

ЛАРІН С.М. Прошу передати слово Чечетову.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чечетов Михайло Васильович, будь ласка.

16:35:19

ЧЕЧЕТОВ М.В. Уважаемый Александр Иванович, спасибо за неприятную, но объективную информацию.

Скажите, пожалуйста, после того, что произошло, Генпрокуратура, как нам кажется, обязана возбудить уголовное дело в отношении лиц, распространивших информацию о детях за: первое – разглашение тайны усыновления, второе – разглашение тайны досудебного следствия, третье – нарушение неприкосновенности частной жизни. Каково ваше мнение по этому вопросу, и что вы собираетесь предпринять? Спасибо.

МЕДВЕДЬКО О.І. Спасибо за вопрос. Я уже говорил о том, что поступило заявление у нас народного депутата Терехина. Но не только на основании этого заявления, но и учитывая те публикации, которые были в средствах массовой информации, высказывания отдельных политиков, мы, безусловно, в рамках расследования уголовного дела проведем проверку и примем решение в соответствии с действующим законодательством. Если будут основания для возбуждения уголовного дела по тем фактам, которые вы назвали, мы, безусловно, решим вопрос о возбуждении уголовного дела.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Смітюх Григорій Євдокимович, будь ласка.

16:36:41

СМІТЮХ Г.Є. Олександре Івановичу, з вашої інформації свідчить про те, що з 16 квітня по майже жовтень-місяць слідчими органами і правоохоронними органами внутрішніх справ не приймалися достатні міри по забезпеченню, збиранню та оформленню доказів в частині того, що не були своєчасно вилучені комп'ютери та інша доказова база, яка би слугувала для достатнього забезпечення пред'явлення обвинувачень.

Скажіть, будь ласка, яким чином зараз це можна відтворити і чи буде це впливати на хід розслідування, тому що речові докази – це основна база, яка буде на сьогоднішній день являтися саме?

І друге питання: чи будуть нести відповідальність, кримінальну у тому числі, посадові особи, які сприяли тому, що ці речові докази не були вчасно залучені до матеріалів справи. Дякую.

МЕДВЕДЬКО О.І. Дякую за запитання. Дійсно, ви праві в цьому питанні, що дуже важливе значення мають речові докази, а саме: комп`ютери, відео, фото, знімальні пристрої. Але, на жаль, своєчасно дійсно не були вилучені названі предмети. Вони вилучені в ході досудового слідства не своєчасно, на жаль. Але все-таки вилучені два комп’ютери: один службовий, а один, який було надано матір`ю потерпілих дітей. Також зроблена виємка мобільного телефону і зараз проводяться всі відповідні заходи, призначені криміналістичні експертизи для того, щоб ми отримали для нас інформацію, яка буде врахована при розслідуванні цієї кримінальної справи.

Що стосується відповідальності, я казав, що ми направили листа Луценку Юрію Віталійовичу для проведення додаткової службової перевірки. Перевірка ця проводилась службова і хочу вас поінформувати, що були прийняті наказом по Головному управлінню МВС України в місті Києві видано наказ і притягнуто до відповідальності начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей Дніпровського районного управління, його попереджено про неповну посадову відповідність, суворо вказано начальнику Дніпровського районного управління, але не притягнуто до відповідальності декілька посадових осіб і…. вони перебували на той час у відпустці, і ми зараз ставимо перед міністром питання про проведення, як я казав, додаткової перевірки і вжиття більш суворих заходів дисциплінарного впливу.

Що стосується порушення кримінальної справи стосовно винних осіб, які не виконали це своєчасно, це покажуть результати слідства. Якщо ми в ході досудового слідства прийдемо до висновку, що є підстави навіть для порушення кримінальної справи, то це буде прийнято таке рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоян Олександр Миколайович.

16:39:51

СТОЯН О.М. Прошу сово передати Олені Лукаш.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Лукаш Олена Леонідівна.

16:39:57

ЛУКАШ О.Л. Александр Иванович, из вашего доклада очевидно, что на протяжении 7 месяцев организованная преступная группа, в которую входят представители Днепровского РУГУ МВС города Киева, Управления города Киева самого, под покрывательством министра внутренних дел, который знал об этой ситуации, фактически волокитилось дело. За 7 месяцев - и по вашей информации - не сделано основных следственных действий, не принято основных процессуальных решений, совершенно не защищены права пострадавших, а многие доказательства по делу, я думаю, уже ушли.

В связи с этим у меня два вопроса. Первое: намереваетесь ли вы взять в собственное производство, в производство Генеральной прокуратуры Украины это дело, так как по вашим же словам невозможно доверять больше это МВД, которое делает все, чтобы досудебное следствие не было ни полным, ни объективным, и не привлекает к ответственности тех, кто нарушал права матери и детей?

И второй вопрос. Скажите, пожалуйста…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте запитання.

16:41:03

ЛУКАШ О.Л. …после разглашения информации о детях, я считаю, что жизнь их и матери находится под угрозой. Что будет сделано Генеральной прокуратурой Украины для обеспечения безопасности детей? Спасибо.

МЕДВЕДЬКО О.І. Спасибо. Спасибо за вопрос.

Ну, я как Генеральный прокурор должен быть более точен, нежели политики, в высказываниях, поэтому я не могу говорить ни об организованной преступной группе со стороны работников милиции, я думаю, что это неправильно. Действительно, есть вопросы, я говорил о том, что к полноте, всесторонности, оперативности расследования данного уголовного дела к работникам милиции, есть вопросы и по незаконному дважды отказу в возбуждении уголовного дела, при этом при таких обстоятельствах, не проведя всех возможных проверочных действий. Вопросы, безусловно, есть.

Что касается подследственности этого уголовного дела, то согласно Уголовно-процессуальному кодексу подследственность определена за органами внутренних дел. Я уже говорил о том, что для оперативности и объективности расследования уголовного дела совместными распоряжением руководители трех правоохранительных органов создана следственно-оперативная группа, куда входят и работники Службы безопасности, два работников Службы безопасности, восемь работников органов внутренних дел.

Кроме того, распоряжением также принято такое решение, что надзор за расследованием данного уголовного дела осуществляют четыре работника Генеральной прокуратуры. Все следственные действия, вот здесь народные депутаты, которых допрашивали, я думаю, они подтвердят, что проводятся с участием работников Генеральной прокуратуры, что позволяет непосредственно, не по документам, не по материалам уголовного дела, а непосредственно осуществлять прокурорский надзор.

Что касается вопроса о передаче уголовного дела для расследования в Генеральную прокуратуру, мы завтра этот вопрос будем обсуждать на оперативном совещании и будет принято соответственное решение. Хотя я еще раз хочу подчеркнуть, что подследственность данного уголовного дела – это милицейская.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Боднар Ольга Борисівна.

16:43:38

БОДНАР О.Б. Прошу передати голос Сергію Терьохіну.

16:43:46

ТЕРЬОХІН С.А. Дозвольте потренувати свою психіку, поставити вам декілька питань.

От по-перше, не зрозуміло звідкіля взялася інформація, первинна інформація про участь у цій справі, мерзенній справі, народних депутатів. Громадянка Мунтян…Монтян на прямому ефірі заявила, що їй подзвонили сокамерники підозрюваної особи по мобільному телефону, і звідтіля вона взнала, що там народні депутати.

Ви тільки що сказали, що ви взнали, прокуратура взнала із звернення громадянина Г.Омельченка.

Потім виникають версії з приводу того, що мама показала 450 фотографій народних депутатів, там обрано…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка, питання.

16:44:49

ТЕРЬОХІН С.А. …там обрано було три фотографії, і по цих трьох фотографіях всі готові з’ясувати, кому який статевий член належить? Це перше питання.

Друге питання. А що вам заважає як Генеральному прокурору по факту оприлюднення інформації, яка є таємницею слідства, порушити кримінальну справу, не розслідуючи, а як це з’явилося, - по факту? А потім вже розслідувати, звідкіля це взяло в пресі, звідкіля це взялося у відкритих зверненнях двох мерзотників, які сидять тут в цьому залі. Чому це ви не робите?

МЕДВЕДЬКО О.І. Дякую за запитання. Я ще раз наголошую, я інформував присутніх народних депутатів, що нам це стало відомо 13 жовтня поточного року, коли до мене з зверненням прийшов народний депутат Григорій Омельченко, який передав відповідне звернення.

У цей же день прийшла до Генеральної прокуратури і мати з відповідною заявою. І в цей же день було допитано матір з приводу фактів, викладених у зверненні Григорія Омельченка, і також було допитано по тих фактах, які вона особисто виклала.

Що стосується порушення кримінальної справи за цим фактом за розголошення, як ви кажете. Ми діємо… розголошення таємниці досудового слідства передбачено злочин статтею 387. І в Кримінально-процесуальному кодексі записано, що питання про вирішення кримінальної справи за таким фактом при розслідуванні справи, яка підслідна, наприклад, у даному випадку органом внутрішніх справ, вирішує той орган, який проводить досудове слідство.

У зв’язку з чим ми і направили… (Шум у залі) Ми і направили для перевірки це звернення до Міністерства внутрішніх справ.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катеринчук Микола Дмитрович.

МЕДВЕДЬКО О.І. Для того, щоб ми порушили кримінальну справу теж треба підстави, просто так взяти і порушити кримінальну справу тільки на тому, що ви звернулися з відповідною заявою це не являється ще підставою.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, питання задає Микола Дмитрович Катеринчук.

16:47:35

КАТЕРИНЧУК М.Д. Олександре Івановичу, ви у своїй доповіді Верховній Раді України, в принципі, сказали, що слідство ведеться, всі практично процесуальні норми вони досліджуються, тобто іде слідство. Більше ви сказати не можете, тому що тут відкрите засідання. Навіть в суді такі справи йдуть тільки в закритому режимі. Так що ви зараз хочете тут з’ясувати? Ми зараз нічого не почуємо по суті цієї справи.

Тому в мене, в принципі, вже залишається тільки задати таке запитання. Скажіть, будь ласка, от ваш досвід по таких справах. Через скільки часу, термін, скажіть, будь ласка, вона може опинитися в суді? І щоб вашу роботу ви виконали, щоб злочинці сиділи за ґратами, це дуже важливо. І Верховна Рада буде за цим стежити. Дякую.

МЕДВЕДЬКО О.І. Я хочу сказати, що таке запитання, що я можу тут сказати, коли у відкритому засіданні відбувається це заслуховування. Дійсно, є таємниця слідства. Але вже стільки сказано по цій справі, що мені як Генеральному прокурору навіть важко щось добавити до сказаного. І це, дійсно, принесло велику шкоду для досудового розслідування.

Я, будучи слідчим, неодноразово розслідував такі кримінальні справи. Взагалі кримінальні справи такі повинні закінчуватися в двохмісячний термін. На жаль, так склалося, що не завершено це було в двохмісячний термін. Тому я вважаю, що ми приймемо рішення в найбільш короткі стислі терміни, я думаю, що в двохмісячний термін ми вкладемося і приймемо законне рішення в цій кримінальній справі.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Попеску Іван Васильович.

16:49:21

ПОПЕСКУ І.В. Дякую. Прошу передати слово Валерію Бондику.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валерій Анатолійович Бондик.

16:49:29

БОНДИК В.А. Шановний Олександре Іванович, скажіть, будь ласка, от я з вашої доповіді записав такі цифри: 8 тисяч – це фігуранти, які скоїли, тобто потерпілих злочинів, і тільки 232 засуджено. Тобто не вважаєте ви, що дійсно латентність цих справи, цієї категорії, які, на жаль, ми по УПК віднесли до Міністерства внутрішніх справ, до органів слідства МВС, вона навмисна от такими посадовцями, як Геннадій Москаль, який… по території якого проходить ця справа, але жодної слідчої дії він не зробив.

Тому в мене до вас таке запитання. Скажіть, будь ласка, чи не вважаєте ви як прокурор доцільним реагувати заходами прокурорського нагляду, тобто внести припис щодо відсторонення тих чи інших посадових осіб, від кого залежить це слідство? Тобто ви сказали, що ви пишете листи. Але ви керівник слідчої оперативної групи можете бути по резонансним справам. Вносили припис чи не вносили? Дякую.

МЕДВЕДЬКО О.І. Дійсно, я назвав цифру 8 тисяч 362 – це загалом потерпілі неповнолітні від усіх злочинів за 9 місяців поточного року, а не тільки від статевих цих злочинів. Засуджено 232 особи, я казав, за зґвалтування та 47 осіб за скоєння такого злочину, який зараз розслідується Міністерством внутрішніх справ. Велика кількість ще кримінальних справ знаходиться в суді, по яких не прийнято рішення. Знаходяться також і про проведення досудового слідства.

До речі, 15 жовтня в Автономній Республіці Крим теж такий скоєний жахливий злочин – зґвалтування п’ятирічної дівчини. І особа, яка скоїла цей злочин, затримана, заарештована, йому пред’явлено обвинувачення і проводиться досудове слідство.

Латентність, безумовно, присутня, як і до всіх інших злочинів. І тому називати цю цифру об’єктивною я, безумовно, не можу. Це той факт, що зареєстрований.

Ви пишете… Приписи ми взагалі згідно кримінально-процесуального законодавства ми не вносимо. Ми вносимо подання і ми вносимо листи про проведення службових перевірок, що ми і зробили. Припис це вноситься при проведенні перевірок так званого загального нагляду.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шпенов Дмитро Юрійович, будь ласка.

16:51:54

ШПЕНОВ Д.Ю. Прошу передать слово Самофалову Геннадию Григорьевичу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Самофалов.

16:52:02

САМОФАЛОВ Г.Г. Прослушав вашу информацию, вот лично у меня сегодня нет слов, чтобы выразить свое возмущение преступными действиями сотрудников Министерства внутренних дел, которые более полугода скрывали преступления, искалечившие судьбы детей и нанесшие колоссальный ущерб нашей державе.

В связи с этим у меня первый вопрос. Какие меры будут приняты прокуратурой к тем должностным лицам, которые это все совершали Министерством внутренних дел?

И второй вопрос у меня. Я не услышал ответ на вопрос моего коллеги, а все-таки: что будет с детьми и с матерью, как будет обеспечена их охрана Генеральной прокуратурой в связи с тем, что я, например, не верю, что сегодня Министерство внутренних дел обеспечит охрану и эффективное следствие? Ответьте, пожалуйста, на эти два вопроса. Спасибо.

МЕДВЕДЬКО О.І. Я уже отвечал в своей информации, спасибо за вопрос. Я отвечал в своей информации фактически на ваш вопрос, что 14 октября по указанию Генеральной прокуратуры вынесено постановление следователям об обеспечении безопасности лиц, которые принимают участие при выполнении уголовно-процессуальных действий.

Эта безопасность касается обеспечения безопасности деток и их матери. Поэтому здесь приняты меры и я думаю, что безопасность будет обеспечена и для этого у нас существуют и органы внутренних дел, и Служба безопасности.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вечерко Володимир Миколайович, будь ласка.

16:53:36

ВЕЧЕРКО В.М. Вечерко, Партия регионов.

Слово передаю Григорию Омельченко.

16:53:45

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О. Народний депутат Григорій Омельченко.

Шановний Олександре Івановичу! Те, що ви розказали, все правильно. Я зроблю лише уточнення. Я до вас звертався з депутатськими зверненнями про належну перевірку і розслідування починаючи з травня цього року. Травень, липень…

22 вересня я направив вам особисто звернення із заявою матері, де вона вже вказує прізвище, крім працівників "Артеку", народного депутата України. На звернення від 22о вересня я вже отримав відповідь від вашого заступника.

Вдруге, чи черговий раз, зайшла мова про народних депутатів, вам було направлене звернення з заявою матері 7 жовтня. А 13 жовтня я був з черговим зверненням у вас на особистому прийомі і в той же день приніс звернення про взяття під охорону дітей, що ви і зробили.

Тому це просто уточнення, що у прокуратурі знали …

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

16:54:47

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О. Дайте я закінчу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, будь ласка, завершуйте.

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О. Знали ще із 22 вересня, коли було направлене звернення. У мене питання одне. Я вас прошу вже не раз, заберіть до провадження в Генеральну прокуратуру цю кримінальну справу і дайте правову оцінку діям працівників органів внутрішніх справ, у тому числі і міністру внутрішніх справ. (Оплески)

МЕДВЕДЬКО О.І. Дякую, Григорію Омеляновичу, за запитання. Я ще раз наголошую, що прізвищ народних депутатів, конкретно названі народні депутати були 13 жовтня, коли ви були у мене на особистому прийомі зі своїм зверненням. Я вам іще раз кажу. І то, що ви називаєте 7 жовтня, воно теж до нас поступило 13 жовтня. І зразу ж 13 жовтня я вже доповідав шановним присутнім народним депутатам про те, що було зроблено Генеральною прокуратурою.

Що стосується прийняття справи до провадження Генеральної прокуратури. Я ще раз наголошую про те, що завтра ми проводимо з цього приводу нараду. Я заслуховую всіх людей, які присутні, які мають відношення до цієї кримінальної справи, і буде вирішено питання по суті заявлених клопотань.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Корж Віталій Терентійович, будь ласка.

16:56:09

КОРЖ В.Т. Прошу передати слово Сергію Соболєву.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соболєв Сергій Владиславович, будь ласка.

16:56:14

СОБОЛЄВ С.В. Шановний Олександре Івановичу! От переді мною задавала запитання людина, яка вийшла, як він заявив, з партії, бо не хоче бути в одній партії з вбивцями і насильниками. Але залишається у фракції, бо боїться втратити свій мандат, щоб далі відповідати реально за все, що ця людина скоїла.

Скажіть, будь ласка, Омельченко робив звернення декілька років тому стосовно скоєння злочинів, які були не перевірені остаточно Віктором Федоровичем Януковичем, у тому числі щодо зґвалтування. Ви надали відповіді всі вичерпні? Чи ви вибірково вибираєте одних народних депутатів, а інших не вибираєте? (Шум у залі)

Я хотів би, щоб Григорій Омелянович повторив свій запит вам, і ви надали, на кінець, цю відповідь. Якщо йому це не вдасться, я можу це зробити. Дякую.

МЕДВЕДЬКО О.І. Дякую. Я що можу відповісти. Це, такого звернення до нас, ну, на цей час не надходило. Якщо це було раніше, називався, як мені здається, 2004 рік, я тоді не працював, я не знаю, як вирішувалося таке. Буде звернення – ми зобов’язані його розглядати.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександре Івановичу. Будь ласка, сідайте, час вичерпаний.

Я запрошую до слова з інформацією міністра внутрішніх справ України Луценка Юрія Віталійовича.

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановні народні депутати! Шановні присутні! Відразу хочу оголосити деякі загальні цифри.

Упродовж 2007 року і 9 місяців поточного року у провадженні слідчих органів внутрішніх справ перебувало 536 кримінальний справ, порушених за фактами вчинення стосовно загалом 707 малолітніх осіб розпутних дій за ознаками злочинів, передбачених 156 статтею.

У зазначених справах до кримінальної відповідальності притягнуто 469 осіб, пане народний депутат, який розказував про неефективність МВС.

Друге. Дійсно, в нашому провадженні серед цих сотень справ знаходиться і кримінальна справа 54-2742 за фактом вчинення злочину по розбещенню неповнолітніх. І я коротко хочу пройтися по історії розслідування цієї справи. Усіх кого цікавить істина на емоції, просив би слухати.

Ітак, 16.04 квітня до нас надійшла перша заява матері потерпілих дітей, в якій було зазначено, що її батько торкається за різні частини тіла, також цілував і щипав. Опитати дитину мама не дозволила. ОХМАТДИТ надав довідку про те, що немає пошкоджень статевих органів. У зв’язку з цим. Да, і відбулася зустрічна заява батька, в якій він казав, що йдеться виключно про майнові питання в ході розірвання шлюбу і він, як і кожен батько, гладив, похлопував і тощо дітей.

У зв’язку з цим, 24 квітня міліція прийняла рішення про відмову в порушенні кримінальної справи. Я прошу заспокоїтись і дослухати.

Двадцять другого травня прокуратура скасувала рішення і направила матеріали на додаткову перевірку. Я цитую лише те, що не представляє собою службову таємницю. Але, підкреслюю, ті хто розказує, що сім місяців справа не розслідувалась мають знати, що перша заява стосувалася виключно побутових дрібниць, які не могли знайти свого відображення у порушенні кримінальної справи.

15 травня до нас надійшла друга, дійсно, надзвичайно важлива заява мами про те, що її діти на протязі трьох років були розбещеними батьком та іншими особами, які вступали з ними в неприродній спосіб статевий зв'язок. Вона до цього додала акти поліграфу, який вона провела на стороні з адвокатом, але є про це експертиза, який підтверджує нібито правдивість наданих показів. Кажу нібито, бо це не процесуальна дія.

26.05. мама надала ще більш розгорнуту заяву, а також відео виступу дітей про дії в відеокамеру, в якій вони детально розповідали про скоєний злочин. В зв’язку з цим міліція, як і в кожній такій справі для порушення кримінальної справи направила дітей на освідчення судово-медичну експертизу. На жаль, акт судово-медичної експертизи і по одному і по другій дитині дослівно " будь-яких тілесних ушкоджень не виявлено".

Тільки у зв’язку з цим міліція не могла юридично порушити кримінальну справу. При цьому можу також підтвердити правоту Генерального прокурора, що міліція не зробила достатніх опитувань інших потерпілих в справі і пошуку інших можливих доказів вини.

10.06. прокуратура Дніпровського району порушила кримінальну справу, що відкрило дороги, дорогу не до акту, а до експертизи судово-медичної експертизи. Відтак 22.06. було направлено дітей на експертизу, не на акт зовнішнього огляду, а на експертизу судово-медичної експертизи, яка і встановила те, що у дітей є, я думаю, скажемо так, було втручання сторонніх жорстких предметів в організм дітей.

23.07 я особисто отримав запит народного депутата Лукаш, по якому я став знайомий з цією справою. В зв’язку з цим ця справа стала на моєму особистому контролі і була передана з районного управління міліції до міського управління міліції.

27.07 експертиза дала нам висновки. Я не буду їх цитувати з огляду на моральні перешкоди,

але ще раз підтверджую про стороннє втручання твердих, тупих предметів, якими можуть бути і інші статеві органи. А також, а також було проведено протягом декількох днів, в зв’язку з порушенням кримінальної справи, вилучення речових доказів, комп’ютерів, фотоапаратів тощо. (Шум у залі)

3.08 відбулося вивчення справи в Генеральній прокуратурі України і було об’єктивно правильно констатована тяганина і дані відповідні вказівки.

14.08 була порушення кримінальна справа проти батька потерпілого, який 17.08 за поданням суду був арештований і йому було пред’явлено звинувачення.

20.08 відбувся допит сина, який підтвердив, що батько та інші особи в Києві та на території "Артеку", як він заявляв, а потім виявилось, що це службова територія, яка не має відношення до дитячого комплексу, ґвалтував його та сестру.

21.08 відбулося впізнання дітьми ймовірних підозрюваних працівників "Артеку".

26.08 – висновок перевірки ходу слідства за зверненням народного депутата Лукаш, була передача в Головне слідче управління МВС.

2.09 – справа-впровадження ГСУ МВС України, відбулася експертиза комп’ютера, інтернет з’єднань, відпрацьовані працівники "Артеку", виїмка їхніх службових документів та інших необхідних доказів на території півострова Крим.

12.10 справа витребувана в Генеральну прокуратуру України.

13.10 відбулась заява депутата Партії регіонів про причетність депутатів, про що ніколи за 7 місяців слідства не було жодної офіційної і неофіційної заяви тих, хто проходив по цьому слідству.

14.10 нам Генпрокуратура, нарешті, підтримала наше клопотання про обшук у підозрюваних працівників "Артека". До цього часу ця справа місяць лежала там, близько місяця.

15-го були допитані син та дочка, які дали покази про ґвалтування батьком та іншими сторонніми особами у Києві та на території "Артеку". Також у цей день, нарешті, ми отримали показ про ймовірну причетність народних депутатів України, це було вперше за 7 місяців слідства.

У зв’язку з цим 16-17 відбулось відтворена обстановка на київській квартирі, де, можливо, проводилися ґвалтування дітей батьком та іншими сторонніми особами, у тому числі, ймовірно, народними депутатами України. Слідчий експеримент не підтвердив правоту дитини, яка не впізнала квартиру.

Ці та інші розбіжності між показами тих, хто проходить по справі, і реальними оперативно-слідчими доказами дозволяють слідству висунути три версії.

Перша. Ґвалтування відбувалося батьком.

Друга. Ґвалтування відбулося батьком та іншими дорослими особами чоловічої статі.

Третя. Про ймовірне створення штучних доказів для шантажу з метою вимагання і отримання матеріальної винагороди.

Раз вже відкрили відкрите засідання, повідомляю, що за останні декілька днів нами, міліцією, з повним дотриманням КПК зафіксовано факт вимагання 2 мільйонів доларів адвокатами потерпілої у народного депутата України від фракції БЮТ.

Я вважаю, що це свідчить про цинічне використання біди дітей у політичних іграх той, хто хоче отримати чергову шапку, на разі шапку Мономаха.

У мене все. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Записуйтесь на запитання, будь ласка.

Ларін Сергій Миколайович, будь ласка.

17:06:39

ЛАРІН С.М. Прошу передати слово Чечетову.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чечетов Михайло Васильович.

17:06:46

ЧЕЧЕТОВ М.В. Уважаемый Юрий Витальевич, согласно 112 статьи Уголовно-процессуального кодекса дела, где необходима проверка по депутатам Верховной Рады должна расследовать Генеральная прокуратура Украины. Если нет, то суд признает все действия МВД незаконными.

Вопрос: «Почему до сих пор не передано дело по надругательству над малолетними детьми в Генеральную прокуратуру Украины?» Спасибо.

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую за запитання. Я думаю, ви щойно отримали відповідь від Генеральної прокуратури України.

Не ми вирішуємо, хто веде справу, вирішує виключно Генеральна прокуратура. Наразі ми діємо в рамках своєї підслідності, бо відповідна стаття про розбещення неповнолітніх, в якій висунуто звинувачення виключно проти батька дітей, є виключно в міліцейській підслідності. Покази дітей на того чи іншого свідка, з моєї точки зору, є лише першим кроком для встановлення істини. В разі затвердження цих показів, в разі підтвердження їх іншими доказами і в разі, якщо такими насильниками виявляться народні депутати, очевидно, Генеральна прокуратура прийме правильне рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бондаренко Віктор Вікторович.

17:07:56

БОНДАРЕНКО В.В. Прошу передать Елене Лукаш слово.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лукаш Олена Леонідівна.

17:08:01

ЛУКАШ О.Л. Господин министр, я действительно сообщала вам об этом преступлении еще летом. И вы знаете, две вещи потрясли меня больше всего: первая – это ответ начальника Днепровского РУГУ МВС Украины мне о том, что с отцом була проведена виховна профілактична бесіда на правову тематику, дуже зворушливо; и второе, что меня потрясло больше всего, это ответ вами лично корреспонденту «5канала» о том, чи ви об'єктивно розслідуєте справу. Вот в связи с этим у меня один человеческий и один профессиональный вопрос. Первый: что бы вы сделали как отец двоих детей, если бы с вашими детьми произошло нечто подобное? Как бы вы реагировали и кого бы вы обвиняли? И кому бы вы поверили в этом случае?

И второй вопрос процессуальный. Вы знаете, срок досудебного следствия – два месяца. Я сообщила вам об этом в июле, мать сообщила в начале весны. Скажите, пожалуйста, что...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

17:09:09

ЛУКАШ О.Л. Скажите, пожалуйста, что семь месяцев мешало вам и органам Министерства внутренних дел довести до лог

Категорія: Політика | Переглядів: 570 | Додав: klys1234 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz