Пт, 29.03.2024, 17:59
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

Меню сайту
Категорії розділу
Культура [56] Наука [33]
Наукові досягнення
Освіта [63]
Новини освіти
Туризм [16]
Цікаві місця, враження, рекомендації
Комп'ютер [37]
Все що стосується комп'ютерів
Різне [86]
Всяка всячина
Курйози [15]
Незвичайне
Україна [79]
Досягнення, цікавинки
Економіка [71]
Новини економіки України та закордону
Здоров’я [36]
Здоров’я, життя, лікування ...
Новини сайту [44]
Новини сайту "Зерна"
Зарубіжні новини [31]
Політика [136] Київ [15]
Київські новини
Спорт [32] Земля, екологія. [9]
Держава [0]

Головна » 2012 » Лютий » 21 » Цікаві факти про веселку
11:11
Цікаві факти про веселку
Веселка з найдавніших часів привертала пильну увагу людини. У Біблії вона фігурує як знамення, даного Богом на знак прощення і примирення з людьми. Англійський філософ і натураліст Роджер Бекон (близько 1214-1292) ретельно розглянув явище веселки у головному своєму творі «Велика праця». Він вважав, що кольори веселки є суб’єктивне явище, викликане вологістю очей.

Першу теорію веселки дав в 1637 році французький філософ і математик Рене Декарт (1596-1650). Більш точну теорію розробив в 1836 році англійський астроном Джордж Ері (1801-1892). Його теорія заснована на розрахунку явищ дифракції та інтерференції, супроводжуючих зустріч сонячних променів з гратами, утвореною дощовими краплями.

Радуга виникає через те, що сонячне світло відчуває переломлення в крапельках води дощу або туману, які поширені в атмосфері. Ці крапельки по-різному відхиляють світло різних кольорів (показник заломлення води для більш довгохвильового (червоного) світла менше, ніж для короткохвильового (фіолетового)

Для спостерігача на землі веселка зазвичай виглядає як дуга, частина кола, і чим вища точка зору спостерігача – тим веселка повніше (з гори або літака можна побачити і повне коло). Центр дуги веселки знаходиться в напрямку прямої, що проходить через сонячний диск і око спостерігача, тобто в точці, протилежної Сонцю. Дуга веселки являє собою частину кола, описаного навколо цієї точки радіусом у 42 градуса.

Послідовність кольорів у веселці така ж, як в сонячному спектрі, причому зазвичай по зовнішньому краю розташовується червоний колір, по внутрішньому – фіолетовий. З боку внутрішнього краю інколи бувають видно вторинні колірні дуги, що примикають до головної веселки. Видима частина дуги визначається положенням Сонця: коли воно на горизонті, веселка має вид півкола, з підвищенням Сонця видима частина дуги зменшується, і при висоті Сонця в 43 градуси веселка зникає.

Явище, подібне веселці, можна побачити в бризках фонтанів, водоспадів. Можлива поява місячної веселки і веселки від штучних джерел світла. Нерідко спостерігається друга веселка з кутовим радіусом близько 52 градусів і зворотним розташуванням кольорів.
Категорія: Земля, екологія. | Переглядів: 1003 | Додав: Vladova | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 3
3 Piters  
А як з авторськими правами? happy

2 Муня  
Знаючи дещо стосовно веселки можна зробити її "штучно" в себе вдома =) або на вулиці =))

Радуга являє собою оптичне явище, що виникає при переломленні та отвідображенні сонячних променів в міліонах дощових крапель.

Самостійно розщепити видиме сонячне світло на окремі кольори, створивши ефект радуги. Для цього в дуже ясний, сонячний день вам знадобится миска з водою, лист білого картону і маленьке дзеркальце.

Необхідно поставити миску з водой на саме сонячне місце. Опустити дзеркальце у воду і притулити його до краю миски.
Потім повертаючи дзеркальце під таким кутом, щоб на нього падало яскраве сонячне світло, переміщувати картон перед мискою так, щоб на ньому з*явилося відображення радуги =З

а ще варіант в ясний день біля фонтану знайти необхідний кут і можна побачити теж радугу =З

Взагалі способів багато, головне захотіти і вона саме виникне коли буде гарний настрій!!! )))

1 Chudopasova  
Дуже цікава інформація!!!Я такого і не знала!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Зареєстрованих: 0

Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz