Пт, 19.04.2024, 15:02
Вітаю Вас Гость | RSS

Зерна: наука, освіта, культура

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » НАДУ » Моделювання, інформаційні системи та технології » MISTiDU (моделювання, інформаційні системи і технології)
MISTiDU
ВастерДата: Чт, 10.09.2009, 18:03 | Повідомлення # 1
Лейтенант
Група: Модератори
Повідомлень: 6
Репутація: 1
Статус: Offline
Після реєстрації можна задавати питання на тему "Моделювання, інформаційні системи і технології"
 
tropicanaДата: Чт, 17.12.2009, 17:14 | Повідомлення # 2
Сержант
Група: НАДУ
Повідомлень: 3
Репутація: 2
Статус: Offline
Однією з головних проблем у сфері інформаційних технологій є відсутність необхідного фінансування для встановлення на всіх комп'ютерах ліцензованого програмного забезпечення. Таке програмне забезпечення (Microsoft Office) пристосоване до потреб користувачів, які уже звикли до нього та вміють правильно його застосовувати, регулярно обновлюється виробником та передбачає заходи захисту від вірусів, помилок, несанкціонованого доступу. У зв'язку з відсутністю фінансування на частині комп'ютерів установи встановлюється безкоштовне програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом (Open Office). Це дає змогу заощадити певні кошти, однак безкоштовно встановлене вільне ПЗ не забезпечується постійним супроводом виробника для підвищення його якості та захисту від вірусів і помилок. Для цілей економії коштів на комп'ютерах установи може встановлюватись безкоштовна програма FireFox, яка покликана замінити Internet Explorer. Aльтернативна програма існує також для електронної пошти.
Необхідністю фінансування обмежується також кількість комп'ютерів, на яких встановлена база нормативно-правових документів Liga. Установою щорічно укладається платний договір строком на 1 рік про встановлення згаданої бази даних на 50 комп'ютерах. База даних Liga є дуже зручною при пошуку та опрацюванні юридичних документів та є необхідною в роботі практично кожного структурного підрозділу установи. Виділення додаткового фінансування для встановлення на всіх комп'ютерах установи ліцензованого програмного забезпечення, розширення кількості комп'ютерів, на яких встановлена правова база Liga, Internet Explorer дозволило б створити комфортніші умови для роботи та підвищило б її ефективність.
На мою думку, широке запровадження в державних установах так званого вільного ПЗ потребує підвищення витрат на оплату кваліфікованих фахівців з питань програмного забезпечення, підготовки самих державних службовців до роботи з таким програмним забезпеченням. Крім того, інформаційні бази даних органів державної влади повинні бути захищені від зовнішнього втручання. Тому запровадження в державних органах вільного ПЗ повинно здійснюватись системно і поетапно.
Як працівник відділу контролю виконання документів органів вищого рівня я щоденно виконую операції з поповнення інформаційного масиву реєстраційно-контрольних карток документів, котрі знаходяться на опрацюванні і виконанні в установі. Для підготовки аналітичних матеріалів я здійснюю пошук відповідних даних та нормативно-правових актів у базі нормативних документів установи та в зовнішніх базах даних (зокрема на сайтах Президента України, Верховної Ради України, на урядовому порталі тощо). У моїй роботі найбільше часу потребує виконання операцій із поповнення інформаційного масиву реєстраційно-контрольних карток документів, які знаходяться на виконанні в установі, 2579та робота з Єдиною інформаційно-аналітичною системою Секретаріату Кабінету Міністрів України (ЄІАС СКМУ).
 
archivistДата: Пт, 05.02.2010, 23:27 | Повідомлення # 3
Сержант
Група: Модератори
Повідомлень: 9
Репутація: 3
Статус: Offline
Quote (tropicana)
Таке програмне забезпечення (Microsoft Office) пристосоване до потреб користувачів, які уже звикли до нього та вміють правильно його застосовувати, регулярно обновлюється виробником та передбачає заходи захисту від вірусів, помилок, несанкціонованого доступу. У зв'язку з відсутністю фінансування на частині комп'ютерів установи встановлюється безкоштовне програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом (Open Office). Це дає змогу заощадити певні кошти, однак безкоштовно встановлене вільне ПЗ не забезпечується постійним супроводом виробника для підвищення його якості та захисту від вірусів і помилок.

М-дя, шановна перед тим як таке писати давайте спочатку розберемося, що таке OpenOffice. Ви дійсно справедливо вказали, що OpenOffice це вільне програмне забезпечення з відкритим кодом. А отже, все у Ваших руках, модернізуйте дане ПО, налаштовуйте його під свої особисті потреби. Свого часу я перевів всю свою організацію на OpenOffice і щиро кажучи абсолютно не жалкую. Ті можливості щодо налаштування програми під індивідуальні потреби користувача ПО Microsoft Office просто не дає.
Тепер інше. Почитайте будь ласка висновки антивірусних лабораторій і Ви побачите, що левова частка вірусів пишеться і розробляється саме під Microsoft і його продукцію.

Додано (05.02.2010, 23:27)
---------------------------------------------

Quote (tropicana)
На мою думку, широке запровадження в державних установах так званого вільного ПЗ потребує підвищення витрат на оплату кваліфікованих фахівців з питань програмного забезпечення, підготовки самих державних службовців до роботи з таким програмним забезпеченням.

Шановна tropicana чи Ви є державним службовцем? Оскільки виходячи з Ваших висновків в мене з'явилися певні сумніви. Ще раз перечитайте Закон про державну службу, де чітко прописано вимоги до освіти та самоосвіти державного службовця. Щодо потреби підвищення оплати на кваліфікованих ІТ-спеціалістів. В минулому році відділом інформаційних технологій Держкомархіву було проведено моніторинг щодо витрат на застосування вільного ПО та платного ПО і коефіцієнту витратності. Результат наступний, з огляду на більшу стабільність вільного програмного забезпечення, в загальному витрати на його підтримання в робочому стані є на 23% меншими від підтримки ліцензійного.

І врешті моє особисте спостереження. Всі хто категорично виступає проти ПО з відкритим ліцензійним кодом, насправді мають проблеми не фінансового, а психологічного характеру. Ім насправді важко перевчитися, призвичаїтися до чогось нового.

 
tropicanaДата: Сб, 20.03.2010, 16:40 | Повідомлення # 4
Сержант
Група: НАДУ
Повідомлень: 3
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (archivist)
врешті моє особисте спостереження. Всі хто категорично виступає проти ПО з відкритим ліцензійним кодом, насправді мають проблеми не фінансового, а психологічного характеру. Ім насправді важко перевчитися, призвичаїтися до чогось нового

Шановний archivist! Хочу зазначити, що я насправді як державний службовець щиро підтримую запровадження в органах державної влади та органах місцевого самоврядування ПО з відкритим вихідним кодом. Проте, як Ви слушно зазначили, враховуючи психологічні особливості значної частини державних службовців, зокрема старшого покоління, необхідно здійснювати системний, контрольований вищими органами та поетапний, а не хаотичний і довільний, перехід до вільного ПО. Такий перехід повинен супроводжуватися наданням необхідної методичної допомоги, консультаціями і роз"яснювальною роботою.
Стосовно коефіцієнту витратності. Як тільки вільне ПО отримає широке запровадження, "левова частка вірусів" почне розроблятися також і під вільне ПО. Самостійний захист користувача вільного ПО від вірусів та помилок об"єктивно збільшить навантаження на підрозділи державних органів, відповідальні за підтримку ПО. Можна припустити виникнення потреби у більш кваліфікованих фахівцях з питань комп"ютерного забезпечення. smile Проте це, безумовно, буде дешевшим за оплату монопольних цін на встановлення ліцензованого ПО. Див. також Розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.12.2009 № 1588-р. «Про схвалення Концепції Державної цільової науково-технічної програми використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом».

Додано (20.03.2010, 15:22)
---------------------------------------------
Стосовно проблем, які виникають у сфері інформаційних технологій, варто зазначити, що центральні органи виконавчої влади часто виступають головними розробниками проектів нормативно-правових документів, державних цільових програм, готують різноманітні аналітичні матеріали тощо, тобто продукують текстові повідомлення. Введення у комп'ютер інформації, друкування, редагування - всі ці процеси доцільно автоматизувати з метою економії часу та підвищення ефективності роботи.
Також варто зазначити, що при встановленні ліцензованого ПО необхідно, щоб таке ПО було викладене державною мовою.

Додано (20.03.2010, 16:40)
---------------------------------------------
Кабінетом Міністрів України 23.12.2009 прийнято Розпорядження «Про схвалення Концепції Державної цільової науково-технічної програми використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом» № 1588-р, текст якого наводиться нижче.

Про схвалення Концепції
Державної цільової науково-технічної програми
використання в органах державної влади
програмного забезпечення з відкритим кодом
РОЗПОРЯДЖЕННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
від 23 грудня 2009 р. N 1588-р
Київ

1. Схвалити Концепцію Державної цільової науково-технічної
програми використання в органах державної влади програмного
забезпечення з відкритим кодом, що додається.

Визначити Державний комітет інформатизації державним
замовником Програми.

2. Державному комітетові інформатизації разом із
заінтересованими центральними органами виконавчої влади розробити
та подати у чотиримісячний строк Кабінетові Міністрів України
проект Державної цільової науково-технічної програми використання
в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим
кодом.

Прем'єр-міністр України Ю.ТИМОШЕНКО

Інд. 49
___________________________________________________________________

Повідомлення відредагував tropicana - Сб, 20.03.2010, 16:17
 
PitersДата: Сб, 20.03.2010, 18:45 | Повідомлення # 5
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 91
Репутація: 8
Статус: Offline
Quote (archivist)
І врешті моє особисте спостереження. Всі хто категорично виступає проти ПО з відкритим ліцензійним кодом, насправді мають проблеми не фінансового, а психологічного характеру. Ім насправді важко перевчитися, призвичаїтися до чогось нового.

В бібліотеці НАДУ на ПУгачова стоїть Лінукс і OpenOffice. На практичне заняття всі слухачі, які приходять і вперше бачать ці системи спокійно в них адаптуються і працюють майже без сторонньої допомоги! smile
 
archivistДата: Ср, 05.05.2010, 09:03 | Повідомлення # 6
Сержант
Група: Модератори
Повідомлень: 9
Репутація: 3
Статус: Offline
2Peters: От власне і я про це кажу! Немає великих проблем з переходом з Microsofta на інші аналогічні програми. Більш того, якщо комусь не подобається вигляд OpenOffica, не проблема є не велички надбудови і він перетворюється суто візуально на знайомий вам Office.
2Tropicana: щодо вірусів. Не буде "левова частка" вірусів писатися під OpenOffice. Чому? Почитайте стратегію розвитку вільного ПО і зрозумієте. smile Чи будуть писати віруси до вільного ПО ті ж самі люди що його і розробляють? Як думаєте?
 
Форум » НАДУ » Моделювання, інформаційні системи та технології » MISTiDU (моделювання, інформаційні системи і технології)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Усі права захищені. Copyright Сайт "Зерна" © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz